Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
11.10

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

sredstva sodišče Agrokor Ivica Todorić

Sreda, 7. 3. 2018, 11.10

6 let, 1 mesec

Zagrebško sodišče razveljavilo odločitev o zamrznitvi premoženja Todoriću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Zagrebško sodišče je ugodilo pritožbi dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića in preostalim 14 osumljencem v aferi Agrokor glede nasprotovanja začasni zamrznitvi njihovega premoženja. Preiskovalni sodnik bo moral tako znova odločati o zahtevi izredne uprave koncerna za začasno zamrznitev premoženja osumljencev.

Izredna uprava koncerna na čelu z nekdanjim  izrednim pooblaščencem Antejem Ramljakom je lani zahtevala zamrznitev premoženja vseh 15 obtožencev v aferi Agrokor, da bi zagotovili izplačilo škode, ki je nastala v času Todorićevega vodenja koncerna.

Osumljence bremenijo, da naj bi s finančnimi malverzacijami koncern Agrokor oškodovali za najmanj 1,6 milijarde kun (213 milijonov evrov).

Preiskovalni sodnik je osumljencem decembra blokiral račune

Preiskovalni sodnik je konec decembra lani osumljencem blokiral račune v bankah ter zamrznili njihove delnice in obveznice, pa tudi prepovedal prodajo ali bremenitev njihovih nepremičnin na Hrvaškem. Pred tem so novembra lani blokirali premoženje Ivice Todorića, ki v Londonu čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški.

Zunajrazpravni senat županijskega sodišča v Zagrebu je v torek objavil, da so z odločitvijo o zamrznitvi premoženja osumljencem bistveno kršili kazenski postopek in da so primer vrnili preiskovalnemu sodniku v vnovično odločanje.

Med drugim so pojasnili, da je samo Ivica Todorić osumljen za pridobitev protipravne koristi, ne pa tudi preostali osumljenci.

Agrokor, Ivica Todorić, aretacije | Foto: Index.HR Foto: Index.HR

Odločitev sodišča ne pomeni, da so odblokirali premoženje osumljencem, ker gre za nepravnomočno odločitev, a je pojasnitev zunajrazpravnega sveta odprla vprašanje, ali so zahtevani ukrepi pravno utemeljeni, ker niso bili uveljavljeni na ustrezen način, danes piše Jutarnji list.

Evropska komisija: Agrokor še vedno grožnja hrvaškemu gospodarstvu

Hrvaška po oceni Evropske komisije ostaja s presežnimi makroekonomskimi neravnotežji. Zagreb je po mnenju Bruslja dosegel omejen napredek pri izvajanju lanskih priporočil, a napredka pri strukturnih reformah ni. Kriza v koncernu Agrokor še vedno predstavlja tveganje za gospodarstvo, ugotavlja komisija.

Glede Agorkorja je komisija zapisala, da je imela kriza v koncernu doslej omejen vpliv na gospodarstvo. A še vedno negotov izid procesa finančnega prestrukturiranja predstavlja tveganje za gospodarsko dejavnost. Če ne bo prišlo do poravnave, bi lahko prišlo od velikih finančnih izgub in stečajev podjetjih iz sestave koncerna, pa tudi njihovih dobaviteljev.

Komisija je ugotovila še, da je neposredno tveganje Agrokorja za stabilnost hrvaškega finančnega sektorja omejeno, saj so večino posojil prezadolženemu koncernu odobrile finančne institucije zunaj Hrvaške.

Kot so pojasnili, so premoženje zamrznili tudi hčerki Ivice Todorića Ivi Balent, čeprav ni med osumljenci, a je preiskovalni sodnik kot premoženje Ivice Todorića zamrznil celotno družinsko vilo Todorićevih, čeprav je Balentova lastnica četrtine Kulmerjevih dvorov.

Ne spreglejte