Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
6.25

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Nato Švedska Viktor Orban parlament Madžarska

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 6.25

2 meseca

Madžarski parlament podprl članstvo Švedske v Natu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Viktor Orban | Madžarska se je sicer spopadala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopne protokole Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu. | Foto Reuters

Madžarska se je sicer spopadala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopne protokole Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu.

Foto: Reuters

Madžarski parlament je danes prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, poročajo tuje tiskovne agencije. Glas za članstvo Švedske v Natu je dalo 188 poslancev, proti jih je bilo šest. S tem glasovanjem je bila odpravljena zadnja ovira za najnovejšo širitev zavezništva.

"Danes je zgodovinski dan. Švedska je pripravljena prevzeti odgovornost za evroatlantsko varnost," je kmalu po glasovanju v madžarskem parlamentu na omrežju X sporočil švedski predsednik vlade Ulf Kristersson.

Stoltenberg: S članstvom Švedske bomo vsi močnejši in varnejši

Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozdravil podporo švedskega pristopnega protokola. "Zdaj, ko so vse zaveznice podprle protokol, bo Švedska postala 32. zaveznica Nata. S članstvom Švedske bomo vsi močnejši in varnejši," je še zapisal na omrežju X.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah Nata aprila lani postala 31. članica zavezništva, zdaj ji bo kot 32. sledila še Švedska.

Čeprav je Madžarska večkrat izrazila načelno podporo švedskemu članstvu v Natu, je podaljšala njen postopek pridružitve, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči. Madžarska je večkrat obsodila "odkrito sovražni odnos" Švedske in njene politične predstavnike obtožila neupravičenih kritik na račun Budimpešte.

Madžarska se je sicer soočala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopni protokol Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu.

Charlotte von Essen
Novice Preplah na severu Švedske zaradi ruske grožnje
Viktor Orban
Novice Orban spregovoril o škandalu, ki je največja grožnja za njegovo vladavino
Ameriški vojaki na Gotlandu
Novice Švedi so prepričani, da je ta otok Putinova vojaška Ahilova peta
Viktor Orban
Novice Fidesz preprečil glasovanje o švedskem vstopu v Nato
Ne spreglejte