SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začetek evropskih volitev, na volišča najprej Britanci in Nizozemci

0,04

termometer

Evropske volitve
Britanci in Nizozemci se danes kot prvi podajajo na evropske volitve. Foto: STA

V Veliki Britaniji in na Nizozemskem bodo danes kot prvi v Evropski uniji volili nove člane Evropskega parlamenta. Volitve skupno 751 poslancev se bodo v 28 članicah EU zvrstile do nedelje, ko bodo na volišča odšli državljani večine članic, tudi Slovenije. Pri nas se sicer danes končuje predčasno glasovanje.

Volišča v Veliki Britaniji bodo odprta od 8. do 23. ure po srednjeevropskem času, na Nizozemskem pa od 7.30 do 21.00. Uradni izidi glasovanja bodo znani šele po zaprtju volišč v vseh članicah v nedeljo ob 23. uri po srednjeevropskem času. Na Nizozemskem bodo danes zvečer ob 22. uri po napovedih objavili tudi rezultate vzporednih volitev, izidi volitev na Otoku pa ne bodo znani do nedelje zvečer.

Theresa May Novice Mayeva poziva Corbyna, naj podpre sporazum o brexitu

Britanci kljub brexitu volijo nove evropske poslance

V Veliki Britaniji bodo tokrat najverjetneje zadnjič volili 73 poslancev v Evropski parlament. Združeno kraljestvo bi moralo Unijo zapustiti že 29. marca, a je bil brexit preložen najprej na 12. april in nato na konec oktobra. Zaradi tega bodo morali tudi Britanci znova voliti evropske poslance, a še ni znano, ali bodo tudi zasedli položaje. Po izstopu Velike Britanije bo v Evropskem parlamentu samo še 705 poslancev.

Vse verjetneje je, da bodo v Veliki Britaniji evropske volitve prinesle zmagoslavje novi desni evroskeptični stranki Brexit populističnega evroposlanca Nigela Faragea. Glede na pred kratkim objavljeno raziskavo instituta YouGov bi jo volilo 34 odstotkov Britancev. Na drugem mestu so laburisti s 16-odstotno podporo, na tretjem liberalni demokrati, ki bi jih volilo 15 odstotkov volivcev, sledijo Zeleni, ki bi jih volilo 11 odstotkov. Vladajoči konservativci premierke Therese May bi glede na to anketo dobili le deset odstotkov glasov.

Theresa May Novice Mayeva obljubila glasovanje o drugem referendumu o brexitu

Na Nizozemskem se največ podpore obeta konservativcem in skrajni desnici

Nizozemci bodo danes volili 26 evroposlancev. Raziskava javnega mnenja Poll of Polls kaže, da naj bi po pet sedežev zasedli poslanci skrajno desne stranke Forum za demokracijo (FVD) Thierryja Baudeta ter konservativne stranke nizozemskega premierja Marka Rutteja VVD. Zeleni, krščanski demokrati in laburisti bi imeli po tri evroposlance, demokrati 66 ter krščanska unija in reformisti po dva, Stranka svobode, socialisti in Stranka živali pa po enega.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin