Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 10. 2012,
8.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
denar

Natisni članek

Nedelja, 7. 10. 2012, 8.40

8 let, 3 mesece

Za Obamo rekordni mesec v zbiranju denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predsednik Obama in demokrati so septembra podrli rekord letošnje kampanje v zbiranju denarja, saj so iz donacij zbrali kar 181 milijonov dolarjev.

Pri vsoti gre za kombinacijo neposredno zbranih sredstev in prispevkov iz demokratske konvencije, ki je potekala v začetku septembra v Charlottu v Severni Karolini. Čeprav rekordni znesek ostaja 191 milijonov dolarjev, ki jih je Obama zbral v enakem mesecu pred štirimi leti, pa novica pomeni dober obet za kampanjo zdajšnjega predsednika, ki se še pobira po šibkem nastopu na minuli predsedniški debati. To novico so sporočili prek svojega Twitter računa, v njem pa je vodja kampanje Jim Messina zapisal, da gre "za veliko in pomembno novico". "Ljudje in zgodbe za temi številkami so tisto, kar dela naše organizacijo tako močno," je poudaril Messina.

Kako uspešni bodo republikanci? Republikanska stran svojih podatkov sicer še ni sporočila, po prvih predvidevanjih pa je Romneyjev odličen nastop na predsedniškem soočenju močno pripomogel pri zbiranju sredstev, saj naj bi guverner iz Massachusettsa zgolj v 48 urah po koncu soočenja nabral kar 12 milijonov dolarjev.

September je že pregovorno dober mesec za zbiranje sredstev predsedniških kampanj v ZDA, saj se takrat volilna baza bolj osredotoči na predsedniško tekmo, zanimanje za volitve med ameriško javnostjo pa se močno okrepi.

V ameriški predsedniški tekmi se vse vrti okoli denarja Obama je denar prejel od kar štirih milijonov različnih donatorjev, odkar je septembra lani oznanil, da se bo vnovič potegoval za predsedniški stolček, so sporočili predstavniki njegove kampanje. Samo v septembru je sredstva za njegovo kampanjo prispevalo 1.825.813 ljudi, od tega 567 tisoč prvič.

To je že drugi zaporedni močan mesec za demokratsko stran, po tem, ko so bili tudi v avgustu uspešnejši pri zbiranju denarja od republikancev. Zanimivo, da je Obama več kot polovico svojih sredstev zbral z donacijami nižjimi od 200 dolarjev, medtem ko se Romney veliko močneje opira na bogate donatorje, ki prispevajo maksimalni donacijski znesek. Količina denarja je že od nekdaj eden bistvenih predpogojev za uspešno predsedniško kampanjo v ZDA, oba kandidata pa se morata poleg podpore volivcev ves čas boriti tudi za podporo donatorjev.

Ne spreglejte