Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2012,
19.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropski parlament Martin Schulz

Ponedeljek, 16. 1. 2012, 19.11

8 let

Za novega predsednika Evropskega parlamenta izvoljen Martin Schulz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski poslanci so v prvem krogu tajnega glasovanja v Strasbourgu za novega predsednika Evropskega parlamenta izvolili nemškega socialdemokrata Martina Schulza.

Martin Schulz je na glasovanju prejel 387 od 670 veljavnih glasov. Za Britanca Nirja Devo iz vrst konservativcev in reformistov je glasovalo 142 poslancev, za Britanko Diano Wallis pa 141.

Buzek, simbol "zmagoslavja demokracije" V govoru po izvolitvi za dveinpolletni mandat je izrazil upanje, da ne bo razočaral tistih, ki so mu zaupali svoj glas in da bodo tisti, ki ga niso volili, pozitivno presenečeni. Evropskim poslancem je še obljubil, da bo predsednik vseh njih in da bo branil njihove pravice. Zahvalil se je tudi svojemu predhodniku Jerzyju Buzku, ki ga je označil za edinega predsednika kake evropske institucije, ki je izšel iz osvobodilnih gibanj v Vzhodni Evropi ter tako "simboliziral zmagoslavje demokracije".

Mandat začenja v viharnih in težkih časih za Evropo Nemec je priznal, da mandat 14. neposredno izvoljenega predsednika Evropskega parlamenta začenja s tesnobo, saj Evropa preživlja viharne in težke čase. "Moje starše je vodila misel, da mora njihovim otrokom iti bolje kot njim. In nam gre. A za naše otroke to ni več tako samoumevno," je podaril in omenil naraščajočo brezposelnost in revščino.

"Razvil se je sistem, v katerem je vtis, da imajo anonimne bonitetne hiše iz New Yorka večjo moč kot demokratično izvoljene vlade in parlamenti," je bil kritičen do sedanjega dogajanja v finančnem svetu. Ta kriza zaupanja v politiko in njene institucije po njegovih besedah ogroža tudi "vero v evropski projekt".

"Volivci upravičeno pričakujejo, da se bodo evropski poslanci borili zanje" Poudaril je, da je Evropski parlament prostor za zastopanje interesov ljudi. Ljudje v EU se po njegovem ne zanimajo za institucionalne razprave, zanima jih preživetje, prihodnost otrok, zdrava hrana, čisto okolje. Kot je poudaril, volivci upravičeno pričakujejo, da se bodo evropski poslanci borili zanje.

"Prvič v zgodovini EU je njen propad realna možnost" Schulz je tudi opozoril, da je prvič v zgodovini EU njen propad realna možnost, in bil znova kritičen do dejstva, da se v EU pomembne odločitve sprejemajo za zaprtimi vrati.

"Bodisi vsi dobimo bodisi vsi izgubimo" Dejal je še, da bi morale članice EU sodelovati med seboj. "Tu ne gre več za to, da bo eden pridobil, če drugi izgubi. Bodisi vsi dobimo bodisi vsi izgubimo," je poudaril. "Skupnostna metoda je duša unije," je dodal.

"Evropska unija je zgrajena na skupnih demokratičnih vrednotah" Evropska unija je po besedah Schulza zgrajena na skupnih demokratičnih vrednotah, od katerih ne morejo odstopati niti države kandidatke niti članice, kot se v zadnjem času kaže v primeru Madžarske. Ob tem je potrdil, da so ugodili želji madžarskega premiera Viktorja Orbana, da nastopi na sredini razpravi v Evropskem parlamentu. Dejstvo, da bo Orban prišel pred evropske poslance, je Schulz označil za "korak v pravo smer".

"Ena članica EU ne more reči, da bo imela svojo notranjo politiko" Na novinarski konferenci po izvolitvi pa je v zvezi z Madžarsko poudaril, da ena članica EU ne more reči, da bo imela svojo notranjo politiko. "Notranja politika posamezne članice je tudi del notranje politike unije, obenem pa je notranja politika unije tudi notranja politika vseh držav članic," je poudaril.

Po mnenju novega predsednika Evropski parlament potrebuje tudi razpravo o svojem delu. "Dobro lahko delujemo le, če bomo pometli pred svojim pragom," je poudaril Schulz.

"Berlusconija nisem prosil, naj me užali" Evropska javnost Schulza pozna tudi po tem, da ga je nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi leta 2003 na seji Evropskega parlamenta ozmerjal in dejal, da bi lahko v filmu igral vlogo paznika v koncentracijskem taborišču. Na novinarsko vprašanje, kako komentira, da je Berlusconijeva kritika leta 2003 dala zagon njegovi karieri, je Schulz dejal, da "Berlusconija ni prosil, naj ga užali", in da se mu to še danes ne zdi smešno. "Berlusconija ne bom povabil v parlament. Mislim, da tudi on mene ne bi," je dodal.

"Skušal bom govoriti tako, da bodo vsi vedeli, kaj mislim" V evropskih poslanskih klopeh je Schulz veljal za enega najglasnejših in najbolj neposrednih poslancev. "Sem, kakršen sem," je odgovoril na vprašanje, ali lahko še naprej računamo na to, da bo glasen. "Skušal bom govoriti tako, da bodo vsi vedeli, kaj mislim. In če bom moral zato kričati, bom kričal dostojanstveno," je dodal.

Brez dlake na jeziku "Ne bom udoben predsednik," je še napovedal Nemec, ki je v evropskih krogih znan tudi kot človek brez dlake na jeziku. Pojasnil je, da se bo kot predsednik tudi prepiral, če bo treba braniti državljane. "Skušal bom obuditi navdušenje za EU," je še napovedal.

Ob razglasitvi rezultatov glasovanja so bili v Evropskem parlamentu v Strasbourgu navzoči tudi številni nekdanji predsedniki Evropskega parlamenta, med njimi Buzkov predhodnik Hans-Gert Pöttering, Nicole Fontaine, Enrique Baron Crespo in Pat Cox.

Doslej je bilo največ predsednikov iz Evropske ljudske stranke Evropski parlament svojega predsednika neposredno voli od leta 1979. Odtlej je bilo devet predsednikov te institucije iz Evropske ljudske stranke, štirje iz vrst socialistov, eden, Pat Cox, pa je bil liberalec. Nemčija je skupno s Schulzem doslej imela štiri predsednike Evropskega parlamenta, Francija in Španija po tri, Velika Britanija, Nizozemska, Irska in Poljska pa po enega.

Ne spreglejte