Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
20.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Iran kazen ženske ženske

Sobota, 27. 4. 2013, 20.39

8 let

Za kazen preoblečen v kurdsko žensko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Iranu so nedavno kriminalca kaznovali tako, da so ga po ulicah vozili oblečenega v kurdsko žensko, kar je izzvalo proteste Irank.

V iranskem mestu Marivan je lokalno sodišče 15. aprila kriminalca kaznovala tako, da so ga preoblekli v tradicionalno rdeče kurdsko žensko oblačilo ter ga vozili po ulicah mesta. Tako naj bi bil osramočen za svoje dejanje. Toda s svojim dejanjem so izvali proteste iranskih žensk.

Kazni, ki osramotijo kriminalce, so v Iranu pogoste za različne prekrške. Največkrat jih kaznujejo tako, da jih vklenjene posadijo na ulico, kjer jih lahko mimoidoči in novinarji zaslišujejo. V primeru moškega, ki so ga preoblekli v žensko, je bil ta obtožen, da je kršil javni red in mir, ker je na ulici vihtel nož. Toda s tako kaznijo, da so ga preoblekli v žensko, so sodniki užalili polovico Irana.

Že dan po dogodku je lokalna ženska organizacija organizirala proteste proti taki kazni sodišča, ker naj bi bila žaljiva tako za ženske kot za Kurde. Protesta se je udeležilo nekaj sto žensk in moških, mnogi med njimi so bili oblečeni v tradicionalne rdeče kurdske ženske obleke, tako kot je moral biti obtoženi. Marivan je sicer mesto ob mejo z Irakom, kjer je številčna kurdska populacija. Mesto je tudi znano po številnih demonstracijah in protestih, saj ima veliko populacijo študentov.

Na Facebooku moški protestno oblečeni v ženske Nekaj dni kasneje pa se je protest razširil še na Facebook. Na strani Biti ženska ni sramotno in to ne sem biti kazen so ljudi pozvali naj objavijo slike moških, ki so se protestno oblekli v ženska oblačila. Moški so se množično odzvali in objavljajo svoje fotografije v ženskih oblekah. Nasprotno pa so ženske oblečene v moške. Protestniki menijo, da je kazen žaljiva tako za ženske kot za Kurde. "Nič ni sramotnega v tem, da si ženska, v kar nas želi s tako kaznijo prepričani sodišče," meni Hajir Sharifi, iranski Kurd, ki tudi sodeluje v protestu na Facebooku, kjer je objavil svojo fotografijo na kateri pozira oblečen v žensko: "Še bolj pa je žaljivo, da so izbrali tradicionalno kurdsko oblačilo in s tem užalili še Kurde, ki smo v Iranu tako ali tako že stigmatizirani." Protestom se je pridružilo tudi sedemnajst članov iranskega parlamenta, ki je v pismu Ministrstvo za pravosodje pozvalo, da naj obsodi to sodbo kot žaljivo za muslimanske ženske.

Sodišče je z enako kaznijo kaznovala še dva obtožena, a kazni še niso izvedli.

Ne spreglejte