Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2013,
17.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina

Torek, 26. 11. 2013, 17.08

8 let

Za demokratično, uspešno in stabilno vzhodno partnerstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V četrtek in petek, 28. in 29. novembra, bo v litovski prestolnici Vilni tretji vrh vzhodnega partnerstva. Na njem se bodo srečali voditelji Evropske unije in njihovi kolegi iz vzhodne Evrope.

Vrh vzhodnega partnerstva priča o tem, da smo trdno odločeni evropsko celino tesneje povezati na temelju skupnih vrednot in skupnih ciljev.

Vzhodno partnerstvo je glavni strateški instrument Evropske unije za spodbujanje tesnejšega političnega in gospodarskega povezovanja z vzhodnim sosedstvom, ki ga sestavljajo Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija in Ukrajina.

S partnericami te regije sodelujemo pri postopnem razvoju demokratičnega, uspešnega in stabilnega sosedstva, ki temelji na načelu pravne države in večstrankarskem sistemu. Želimo si demokratično sosedstvo, v katerem se spoštujejo temeljne svoboščine in suverenost, glavno vodilo pa je sodelovanje, ne tekmovanje. Želimo si uspešno sosedstvo, ki Evropski uniji in podjetjem iz partnerskih držav ponuja več delovnih mest in poslovnih priložnosti. Želimo si sosedstvo z boljšimi prometnimi povezavami, ki spodbuja potovanja in študentske izmenjave. Prav tako si želimo stabilno sosedstvo, v katerem ne bo nevarnosti spopadov in migracijskih pritiskov, zaradi katerih bi ljudje morali iskati boljše življenje drugje.

V Vilni bomo zaznamovali konec prvega desetletja sosedske politike Evropske unije in štiri leta izvajanja vzhodnega partnerstva, ki se je začelo v Pragi leta 2009. S partnericami, ki dosegajo skupaj določena merila, si še naprej prizadevamo za sklenitev ambicioznih pridružitvenih sporazumov, med drugim za poglobljena in celovita območja proste trgovine. Prav tako napredujemo pri poenostavljanju in liberalizaciji potovanj med Unijo in vzhodnoevropsko regijo.

S temi sporazumi bodo države vzhodnega sosedstva dobile dostop do največjega svetovnega trga, ki šteje več kot pol milijarde ljudi, hkrati pa bodo deležne naše podpore pri preoblikovanju svojih gospodarstev in družb.

Srečanje bo pomenilo občuten napredek za Gruzijo in Moldavijo, s katerima smo pred kratkim sklenili pogajanja. Zdaj bosta lahko parafirali dosežena sporazuma.

Ukrajina bo nedvomno deležna velike pozornosti, saj smo z njo sklenili pogajanja in parafirali pridružitveni sporazum, ki vključuje tudi poglobljeno in celovito območje proste trgovine. Naša ponudba glede podpisa v Vilni še vedno velja. Zanj pa bodo potrebni politična volja ukrajinskega vodstva, odločno ukrepanje in konkreten napredek pri izpolnjevanju pogojev, določenih decembra 2012. Prepričani smo, da bi bil podpis sporazuma najboljša mogoča podpora ukrajinskemu gospodarstvu, poteku reform in modernizaciji, ki so potrebni za uspešno in stabilno prihodnost vseh Ukrajincev. Ukrajinski državljani so v teh dneh ponovno pokazali, da popolnoma razumejo in sprejemajo zgodovinsko naravo evropskega povezovanja.

V globalnem gospodarstvu ne nazadnje vsi občutimo koristi modernizacije držav, večanja trgov in širjenja proste trgovine. Tesnejše vezi z Evropsko unijo ne bodo ogrozile povezav naših vzhodnih partneric z njihovimi drugimi sosedami, kot je Rusija. Nihče jih namreč ne sili, da se odpovedo svojim odnosom ali prostotrgovinskim sporazumom z Rusijo. Vzhodno partnerstvo je bilo zasnovano kot projekt, ki prinaša koristi za vse strani. Ponujamo privlačno strateško vizijo za vzhodnoevropske sosede in za regijo kot celoto, ob tem pa tudi sredstva za njeno uresničitev. Vendar se morajo naše partnerice suvereno – brez vpliva zunanjih pritiskov in v interesu svojih državljanov – odločiti, ali bodo sprejele ponudbo EU ter prevzele naše vrednote in standarde. Evropska unija bo ostala bolj odprta do partneric, ki so pripravljene izvesti reforme in se modernizirati. Pri tem jim bo ponudila vso podporo.

Na mejah EU se je zgodila korenita preobrazba. V zadnjih letih je Evropska unija postala največja trgovinska partnerica in glavni vir naložb za večino svojih vzhodnoevropskih sosed. Utrdila je svojo politično prisotnost in se izkazala za zanesljivo partnerico. To pa je šele začetek. Evropi in njenim vzhodnim partnericam namreč lahko uspeva le kot povezani celini, na kateri ni ločnic.

Ne spreglejte