Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2019,
10.30

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Natisni članek

migranti

Petek, 16. 8. 2019, 10.30

4 leta, 8 mesecev

Z ladje Open Arms zaradi zdravstvenih težav evakuirali več migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

3

Open Arms

Z ladje Open Arms španske nevladne organizacije Proactiva, ki je zasidrana pred italijanskim otokom Lampedusa, so evakuirali več migrantov z zdravstvenimi težavami. Kot je na Twitterju sporočila organizacija Proactiva, je v četrtek zvečer z ladje na Lampeduso odšlo pet migrantov s štirimi spremljevalci, ponoči pa še trije z enim spremljevalcem.

Zdravniki italijanskega malteškega reda, ki so šli na ladjo z več kot 140 rešenimi migranti na krovu, so v četrtek sporočili, da so higienske razmere na ladji slabe. Med drugim so navedli, da so se številnim migrantom hudo vnele strelne in druge rane, ki so jih dobili na poti.

Ladja je že drugi dan nekaj sto metrov od obale Lampeduse, potem ko je upravno sodišče v Rimu v sredo odločilo, da lahko vpluje v italijanske teritorialne vode. Še vedno pa ne sme vpluti v pristanišče oz. izkrcati migrantov.

Italija vztraja pri politiki zaprtih pristanišč in ne dovoli vplutja reševalnih ladij nevladnih organizacij, razen kadar druge države članice obljubijo, da bodo sprejele rešene migrante. Italijanski premier Giuseppe Conte je v četrtek sicer sporočil, da so migrante z ladje Open Arms pripravljene sprejeti Francija, Nemčija, Romunija, Portugalska, Španija in Luksemburg.

Bruselj: Rešitve še nismo našli

To je danes potrdila tudi Evropska komisija. V Bruslju so dodali, da še niso našli rešitve, ki bi omogočila izkrcanje preostalih 134 migrantov. Tako niso še dobili prošnje za koordinacijo izkrcanja, je povedala tiskovna predstavnica komisije Vanessa Mock.

"Močno pozdravljamo pripravljenost šestih držav za sodelovanje pri razdelitvi migrantov z ladje Open Arms," je dejala. Obenem je pozvala države članice unije k dolgoročni "predvidljivi" rešitvi, ki bo omogočala hitro in varno izkrcavanje migrantov, ki skušajo prečkati Sredozemsko morje, da bi dosegli Evropo.

"To ni odgovornost zgolj nekaj držav članic, ampak celotne Evrope," je poudarila Mockova. "Razmere, ko osebe obtičijo na morju za več dni ali tednov, so nevzdržne," je dodala po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Države EU še vedno niso našle rešitve za migrante, ki jih ladje nevladnih humanitarnih organizacij rešijo na morju. Številne tudi več tednov obtičijo na morju, saj sta Italija in Malta zaprli svoja pristanišča. Dogovora jim ne uspe doseči, ker nekatere države zavračajo sprejemanje migrantov.

"V tej misiji smo sodelovali predano"

Nemčija, ki si prizadeva za dogovor, je danes izrazila pripravljenost, da bi znova vzpostavili misijo za reševanje migrantov v Sredozemskem morju, v kateri bi sodelovale države. Nova misija bi bila podobna operaciji Evropske unije Sophia, v okviru katere od aprila Sredozemskega morja ne nadzorujejo več z ladjami, tako da tudi ne rešujejo več migrantov.

"V tej misiji smo sodelovali predano," je povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. "Pozdravili bi nov mandat, če bo dogovor," je dodal. Pojasnil je, da Nemčija želi, da se Sophia nadaljuje. Okrnjen mandat, v okviru katerega Sredozemsko morje nadzorujejo iz zraka, se izteče septembra.

Reševanje migrantov sicer ni bila nikoli naloga Sophie, a po mednarodnem pravu mora ladja na morju pomagati vsaki drugi ladji v težavah.

Na morju pred Sicilijo je medtem tudi ladja Ocean Viking, na kateri je 356 migrantov. Tudi rešitve za to ladjo po besedah Mockove še niso našli.

Ne spreglejte