Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2023,
11.50

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

raziskave rakotvorne snovi WHO aspartam

Četrtek, 29. 6. 2023, 11.50

10 mesecev

WHO: Sladilo aspartam morda povzroča raka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Umetna sladila | Lani je študija v Franciji, ki je bila opravljena med sto tisoč odraslimi, pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo večje količine umetnih sladil – vključno z aspartamom –, nekoliko večje tveganje za raka.  | Foto Getty Images

Lani je študija v Franciji, ki je bila opravljena med sto tisoč odraslimi, pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo večje količine umetnih sladil – vključno z aspartamom –, nekoliko večje tveganje za raka. 

Foto: Getty Images

Sladilo aspartam, ki se med drugim uporablja v dietni kokakoli, je potencialno rakotvorna snov, kažejo izsledki študije agencije za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Mogočo rakotvornost naj bi razglasili naslednji mesec, navaja poročanje dveh virov, ki sta seznanjena s postopkom, agencija Reuters.

Aspartam se kot umetno sladilo uporablja v izdelkih, kot so dietne gazirane pijače, npr. kokakola, ter žvečilni gumiji. Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pri WHO ga bo julija prvič uvrstila na seznam "potencialno rakotvornih snovi za ljudi", so povedali viri. 

Podobne odločitve IARC za različne snovi so v preteklosti med potrošniki sprožile zaskrbljenost glede njihove uporabe, privedle do tožb in ustvarile pritisk na proizvajalce, da so preoblikovali recepte in jih zamenjali z alternativami. To je prineslo kritike, da ocene IARC v javnost lahko vnašajo zmedo.

Letos bo uporabo aspartama pregledal tudi JECFA, odbor Svetovne zdravstvene organizacije za aditive, in svoje ugotovitve objavil sredi julija.

Več študij kaže na škodljivost aspartama

Do zdaj je veljalo, da je aspartam, ki ga že leta intenzivno proučujejo, do določene mere varen za uživanje. Škodljiva količina bi bila denimo od 12 do 36 pločevink dietne kokakole na dan za odraslo osebo, težko približno 60 kilogramov.

Je pa lani študija v Franciji, opravljena med sto tisoč odraslimi, pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo večje količine umetnih sladil – vključno z aspartamom –, nekoliko večje tveganje za raka. 

Prejšnji mesec je Svetovna zdravstvena organizacija objavila smernice, v katerih potrošnikom svetuje, naj za uravnavanje telesne teže ne uporabljajo umetnih sladil. Smernice so povzročile razburjenje v prehrambeni industriji, ki trdi, da so umetna sladila lahko koristna za potrošnike, ki želijo zmanjšati količino sladkorja v svoji prehrani.

Veliki proizvajalci hrane in pijač sicer že desetletja branijo uporabo te sestavine v svojih izdelkih. 

eritritol
Trendi Uporabljate to priljubljeno sladilo? Premislite še enkrat.
Umetna sladila
Trendi So umetna sladila res boljša izbira od navadnega sladkorja?
Novice GZS: Breme davka na sladkor in sladila v pijačah bo v celoti nosila industrija
Ne spreglejte