SiolNET. Novice Svet
1,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

WHO: Letos ne bomo odpravili virusa. Morda ga ne bomo nikoli.

1,26

termometer

World health organization WHO logo stavba
Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes posvarila pred napačnim prepričanjem, da bi endemičnost bolezni covid-19 pomenila, da ta ni več nevarna. Prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je tudi opozoril, da pandemije covid-19 še zdaleč ni konec, in posvaril pred prepričanjem, da je različica omikron blage narave.

"Ljudje govorijo o pandemični in endemični bolezni. Endemična malarija pobije več sto tisoč ljudi, ljudje umirajo zaradi endemičnega virusa HIV, zaradi endemičnega nasilja v središčih mest. Endemičnost sama po sebi ne pomeni nič dobrega, pomeni le, da je nekaj tu za vedno," je danes na virtualni okrogli mizi o pravičnosti cepiv Svetovnega gospodarskega foruma dejal vodja WHO za nujne primere Michael Ryan.

Precepljenost prebivalstva

"Z najvišjo mogočo stopnjo precepljenosti prebivalstva moramo doseči tako nizko stopnjo pojavnosti bolezni, da ne bo nihče umrl. Šele to bi po mojem mnenju pomenilo konec izrednih razmer in konec pandemije," je še dejal Ryan. Dodal je, da bi bilo do konca leta 2022 mogoče ustaviti valove smrti in hospitalizacij z javnozdravstvenimi ukrepi, ki temeljijo na cepljenju.

Omikron

"Letos ne bomo odpravili virusa. Morda ga ne bomo odpravili nikoli. Pandemični virusi postanejo del ekosistema. Kar lahko storimo, je, da odpravimo izredne razmere na področju javnega zdravja."

Svoje mnenje je podal tudi prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je dejal, da pandemije bolezni covid-19 še zdaleč ni konec, in opozoril na pretirano zanašanje na prepričanje, da je različica omikron blage narave.

Ema: Cepivo mRNK ne predstavlja tveganja za nosečnice
Cepiva proti covidu-19, izdelana na podlagi tehnologije mRNK, med nosečnostjo ne predstavljajo tveganja za bodoče matere in nerojene otroke, je danes sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema). V Evropski uniji sta trenutno za uporabo odobreni cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderne, ki temeljita na tehnologiji mRNK.

Trije ali štirje odmerki

"Ta pandemija še zdaleč ni končana in zaradi neverjetno hitrega širjenja različice omikron po vsem svetu se bodo verjetno pojavile tudi nove različice," je še dejal Tedros.

Z izjemo cepiva družbe Janssen je sicer za vsa cepiva proti covid-19, ki jih je odobril WHO, potreben dvojni odmerek. Ryan je ob tem opozoril na možnost, da bodo za popolno cepljenje in trajno zaščito pred hudim potekom bolezni morda nekoč šteli šele trije ali štirje odmerki.

Dolgotrajna imunost

"Z razvojem znanja in ugotavljanjem, kako se imunski sistem odziva na ponovno izpostavljenost bolezni ali na dodaten odmerek cepiva, lahko v prihodnosti pričakujemo, da bo primarno cepljenje za ranljive osebe potekalo s tremi ali štirimi odmerki."

"To potem ne bodo več poživitveni odmerki, temveč bo oseba potrebovala tri ali štiri odmerke, da razvije dolgotrajno in močno imunost, ki bo dlje časa ščitila pred hospitalizacijo in smrtjo," je še dejal Ryan.

Bojana Beović Novice Bojana Beović: Ne čakajte na marec #video covid-19, koronavirus, maska, razkužilo, pisarna Novice Spet visok porast okužb. Nas čakajo novi ukrepi? cepivo Novice ZD Šentjur: namesto s cepivom proti covid-19 cepili s fiziološko raztopino

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin