Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2021,
9.37

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

10

Natisni članek

epidemija Koronavirus COVID-19 Evropa WHO cepljenje

Četrtek, 1. 4. 2021, 9.37

3 leta

WHO kritična: Cepljenje v Evropi poteka prepočasi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

10

Cepljenje covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V preteklem tednu je bila večina evropskih držav priča hitrejšemu širjenju novega koronavirusa, potrjenih je bilo skupno 1,6 milijona novih primerov in skoraj 24 tisoč smrti, svari Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zato poziva k nujni takojšnji pospešitvi cepljenja, a obenem poudarja, da moramo vsaj za zdaj tudi ohraniti stroge zajezitvene ukrepe. "Ne moremo si privoščiti, da ne bi zajezili nevarnosti. Vsi smo že veliko žrtvovali, a ne smemo dovoliti, da nas premaga izčrpanost. Virus moramo še naprej brzdati," so sporočili.

Še pred mesecem dni je tedenski porast okužb v evropski regiji padel pod milijon, zdaj pa so razmere bolj skrb vzbujajoče kot pred tem več mesecev. Številne države zato uvajajo nove ukrepe, ki so nujni in bi jih morali vsi spoštovati, kolikor je to le mogoče, v sporočilu za javnost poudarja evropski urad WHO. V delnih ali popolnih zaprtjih je 27 evropskih držav, v 21 velja nočna policijska ura, poroča STA.

Evropska regija WHO obsega sicer 53 držav in ozemelj ter vključuje Rusijo in več srednjeazijskih držav.

Brazilija
Novice V Braziliji najbolj smrtonosen dan in mesec v pandemiji doslej

Samo v eni starostni skupini ne naraščajo okužbe

World health organization WHO logo stavba | Foto: Reuters Foto: Reuters Novejše in nevarnejše različice novega koronavirusa se še naprej hitro širijo, britanska različica je v Evropi zdaj že prevladujoča, pritisk na bolnišnice se povečuje, velikonočni prazniki pa prinašajo povečano mobilnost in druženja. Nujno je pospešiti cepljenje proti novemu koronaviruss, saj število okužb narašča v vseh starostnih skupinah z izjemo ene same - pri ljudeh, starejših od 80 let, ob tem opozarja WHO.

Samo v tej posebej ranljivi skupini, ki je bila zato kot prva cepljena proti novemu koronavirusu, WHO od začetka letošnjega leta opaža stalen upad okužb in smrti. To je po njihovem mnenju dober prvi znak, da cepljenje dejansko pomaga v boju s pandemijo. Enako kažejo podatki iz Velike Britanije in Izraela, kjer cepljenje najhitreje napreduje.

"Cepiva predstavljajo naš najboljši izhod iz pandemije. Ne le da učinkujejo, so tudi visoko učinkovita pri preprečevanju okužbe. A razdeljevanje teh cepiv poteka nesprejemljivo počasi," je poudaril vodja evropskega urada WHO Hans Kluge ter opozoril, da moramo, dokler bo precepljenost nizka, ohraniti stroge zajezitvene ukrepe.

Johnson & Johnson
Novice Huda tovarniška napaka: uničenih kar 15 milijonov odmerkov cepiva Johnson & Johnson

Jasno sporočilo: cepljenje je treba pospešiti

Kluge je posebej posvaril pred nevarnim "lažnim občutkom varnosti", ki ga številnim - tako oblastem kot javnosti - daje cepljenje. To namreč resda poteka, a smo še daleč od cilja. V evropski regiji so po podatkih WHO do zdaj cepili okoli deset odstotkov prebivalstva z enim in štiri odstotke z dvema odmerkoma. Vse bogatejše države cepljenje izvajajo, a med državami s srednjimi in nizkimi dohodki, ki se v veliki meri zanašajo na cepiva iz pobude Covax, to za zdaj velja le za 80 oziroma 60 odstotkov, poroča STA.

"Naj bom povsem jasen: pospešiti moramo proces (cepljenja, op. a.) z okrepitvijo proizvodnje, zmanjševanjem ovir pri razdeljevanju cepiv in uporabo vsake posamezne viale, ki jo imamo na zalogi, zdaj in takoj," je še poudaril Kluge in obenem opozoril, da je "moralna odgovornost vseh", da cepivo prejmejo vsaj zdravstveni delavci in starejši v vseh, ne le v nekaterih državah.

"Na to, koliko ljudi bo v prihodnjih tednih okuženih in koliko jih bo umrlo, bo najbolj vplivalo to, kaj bomo oziroma česa ne bomo naredili kot posamezniki. Vsakič znova smo priča temu, da je širjenje virusa mogoče ustaviti. Moje sporočilo vladam v regiji zato je, da zdaj ni čas za omilitev ukrepov. Ne moremo si privoščiti, da ne bi zajezili nevarnosti. Vsi smo že veliko žrtvovali, a ne smemo dovoliti, da nas premaga izčrpanost. Virus moramo še naprej brzdati," je sklenil.

Ne spreglejte