Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
2. 7. 2013,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tranzicija Vzhodna Evropa Balkan

Torek, 2. 7. 2013, 16.35

8 let

Vzhodna Evropa zmagovalka tranzicije, države nekdanje Jugoslavije poraženke

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred desetletji so v nekdanji Jugoslaviji na vzhodnoevropske države gledali zviška. Zdaj pa se je zgodil preobrat. Vzhodna Evropa je zmagovalka tranzicije, države t. i. jugosfere pa nazadujejo.

Še v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila Jugoslavija najbolj razviti del socialističnega bloka. V primerjavi z državami vzhodno od nje, ki so spadale v varšavski blok in bile pod nadzorom Sovjetske zveze, je imela tesnejše stike s kapitalističnim Zahodom.

Jugoslavija v prednosti pred vzhodnimi sosedi Prebivalci Jugoslavije, zlasti tistih iz manj razvitih južnih republik, so množično odhajali na delo v zahodnoevropske države, na Jadransko obalo so prihajali turisti iz bogatega dela Evrope, gospodarski stiki so bili dokaj tesni …

V letih po propadu socializma oziroma v obdobju prehoda v tržno gospodarstvo pa so se razmerja moči krepko spremenila. Vzhodnoevropske države so tranzicijo začele s slabših položajev, kar je bila po svoje prednost, saj so bile zaradi slabega gospodarskega položaja veliko bolj odprte za tuje naložbe.

V jugosferi prevladuje mentaliteta delavskega samoupravljanja Obenem pa so te države izvedle uspešno tranzicijo, ker so že same resneje vzele preobrazbo iz socializma v tržno gospodarstvo. Države nekdanje Jugoslavije so na drugi strani preobrazbo v tržno gospodarstvo začele bolj s figo v žepu.

Kot ugotavlja nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki za države nekdanje Jugoslavije uporablja oznako jugosfera, na Balkanu še zmeraj prevladujeta mentaliteta delavskega samoupravljanja in slepa vera v "blagoslove" državnega vodenja gospodarstva in zahodne pomoči.

Prednost Slovenije se je stopila Od držav nekdanje Jugoslavije se je po letu 1990 še najbolje držala Slovenija, ki je bila že v času Jugoslavije najbolj gospodarsko razvita, vendar je tudi njena prednost do zdaj popolnoma skopnela.

Če je leta 1990 imela Slovenija 60 odstotkov višji BDP od Češke in Slovaške, sta ji zdaj ti državi že tesno za petami. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (MDS) je imela Slovenija leta 2012 BDP na prebivalca v višini 28.195 ameriških dolarjev (USD), Češka pa 27.191 USD. Najprej nas bo prehitela Češka, nato … Po predvidevanjih bo Češka že letos prehitela Slovenijo in tako med nekdanjimi socialističnimi državami zasedla prvo mesto. V prihodnjih letih, če se bo te smernice nadaljevale, pa bodo Slovenijo po razvitosti prehitele še druge države Višegrajske skupine (poleg Češke to skupino držav sestavljajo še Slovaška, Poljska in Madžarska) in baltske države (Estonija, Litva in Latvija).

Še veliko slabše so se odrezale druge države, ki so nastale na pogorišču Jugoslavije. Delno lahko to pripišemo posledicam vojne, toda glavni razlogi za zaostajanje so kljub vsemu bližje razlagi, ki jih ponuja FAZ.

Druge države nekdanje Jugoslavije čisto na repu Evrope Hrvaška, druga najbolj razvita republika v nekdanji Jugoslaviji, je po višini BDP-ja na prebivalca med nekdanjimi socialističnimi državami na devetem mestu. Naša južna soseda, ki je ta teden postala 28. članica EU-ja, je imela leta 2012 BDP na prebivalca 17.810 USD in zaostaja za vsemi državami Višegrajske skupine in vsemi tremi baltskimi državami.

Daleč zadaj so druge države nekdanje Jugoslavije (Črna gora, Makedonija, Srbija, Bosna in Hercegovina, Kosovo), ki po višini BDP-ja na prebivalca zaostajajo tudi za Belorusijo, Bolgarijo in Romunijo.

Ne spreglejte