Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2023,
10.16

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

13

Natisni članek

Srbija Davos Aleksandar Vučić

Petek, 20. 1. 2023, 10.16

1 leto, 3 mesece

Vučić: Srbija ni več navdušena nad članstvom v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

13

Aleksandar Vučić | Aleksandar Vučić je pisanje nekaterih medijev, ki so ga zaradi dobrih odnosov z Rusijo označili za "Putinovo lutko", zavrnil kot "brutalne laži". Odgovoru na vprašanje, ali misli, da je Vladimir Putin vojni zločinec, se je izognil. | Foto Reuters

Aleksandar Vučić je pisanje nekaterih medijev, ki so ga zaradi dobrih odnosov z Rusijo označili za "Putinovo lutko", zavrnil kot "brutalne laži". Odgovoru na vprašanje, ali misli, da je Vladimir Putin vojni zločinec, se je izognil.

Foto: Reuters

Srbija ni več tako navdušena nad članstvom v Evropski uniji, je v Davosu v četrtek po poročanju bruseljskega portala Politico dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ruskega predsednika Vladimirja Putina ni želel označiti za vojnega zločinca, je pa poudaril, da ni njegova lutka. Odgovoru na vprašanje, ali misli, da je Putin vojni zločinec, se je izognil.

"Nismo tako navdušeni, kot smo bili nekoč, po svoje pa tudi Evropska unija ni tako navdušena nad nami," je o članstvu v EU dejal Aleksandar Vučić na okrogli mizi Politica ob robu svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Obenem je izrazil pesimizem o možnosti, da bi Srbija v bližnji prihodnosti postala članica EU.

Srbija je za članstvo v EU formalno zaprosila leta 2009, a so pristopna pogajanja zastala, po začetku vojne v Ukrajini pa so se odnosi še ohladili. Srbija je namreč obsodila rusko agresijo na Ukrajino, a ne želi uvesti sankcij proti Rusiji. Bruselj je Beograd med drugim tudi v širitvenem poročilu pozval, naj uskladi svojo zunanjo politiko z EU, kar pomeni tudi pridružitev sankcijam Zahoda proti Rusiji.

Vučić se je v Davosu strinjal, da sta Krim in Donbas del Ukrajine, in poudaril, da je Srbija "bolj zvesta ozemeljski celovitosti članic Združenih narodov kot številne druge".

Kot "brutalne laži" je še zavrnil pisanje nekaterih medijev, ki so ga zaradi dobrih odnosov z Rusijo označili za "Putinovo lutko", se je pa izognil odgovoru na vprašanje, ali misli, da je Putin vojni zločinec.

Ne spreglejte