Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2018,
17.21

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

1

Natisni članek

Kosovo Srbija vojska ZDA

Petek, 19. 10. 2018, 17.21

5 let, 5 mesecev

Vučić: Kosovo oblikovanja vojske ne bi začelo brez podpore ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

1

Aleksandar Vučić | Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes poudaril, da bi oblikovanje kosovske vojske lahko ogrozilo mir in stabilnost na Kosovu. | Foto Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes poudaril, da bi oblikovanje kosovske vojske lahko ogrozilo mir in stabilnost na Kosovu.

Foto: Reuters

Potem ko je kosovski parlament v četrtek potrdil predlog preoblikovanja kosovskih varnostnih sil v redno vojsko, je Srbija danes pričakovano spet izrazila nasprotovanje kosovski vojski. Tej nasprotuje tudi podpredsednik avstrijske vlade in vodja svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache, medtem ko Kosovo v prizadevanjih za oblikovanje lastne vojske podpirajo ZDA.

Podpredsednik avstrijske vlade Heinz-Christian Strache se je na Dunaju danes sestal s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem. Po srečanju je Strache dejal, da Kosovo ne bi smelo imeti lastne vojske in se vključiti v Interpol, dokler ni razjasnjen pravni položaj države. Strache je ob tem dodal, da je njegovo stališče usklajeno z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom.

Hashim Thaci
Novice Kosovski predsednik: Popravki meje do prihodnje pomladi

Strache: Pomembno je, da Kosovo in Srbija najdeta skupno rešitev

Van der Bellen je pred dvema dnevoma v Beogradu poudaril, da stališče Avstrije o članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah še ni natančno dorečeno. Strache je danes dejal, da je pomembno, da Kosovo in Srbija najdeta rešitev, ki bi jo morala sprejeti in spoštovati tudi mednarodna skupnost.

"Takrat ne bo ničesar, kar bi govorilo proti priznanju Kosova na vseh ravneh," je dodal avstrijski podkancler in izrazil obžalovanje, da so trenutno zamrli pogovori o morebitni spremembi kosovskih meja. Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je sicer nedavno posvarila pred spreminjanjem meja, saj je to v preteklosti vedno znova povzročilo nove težave.

Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po srečanju s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem dejal, da Kosovo ne bi smelo imeti lastne vojske, dokler ni razjasnjen pravni položaj države. | Foto: Reuters Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po srečanju s srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem dejal, da Kosovo ne bi smelo imeti lastne vojske, dokler ni razjasnjen pravni položaj države. Foto: Reuters

Ramush Haradinaj
Novice Haradinaj ovrgel možnost menjave ozemlja s Srbijo

Vučić: Kosovo v preoblikovanje varnostnih sil ne bi šlo brez podpore ZDA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je medtem danes v Beogradu sestal z namestnikom pomočnika državnega sekretarja ZDA Matthewom Palmerjem. Ta je Beograd in Prištino pozval, naj izkoristita zgodovinsko priložnost in skleneta sporazum, ki bo trajen in ki bo koristil obema stranema. Napočil je čas za kompromis in prilagodljivost, je dejal Palmer in dodal, da ZDA pri tem ne podpirajo nobene natančno določene formule.

Vučić je ob tem izrazil prepričanje, da bodo ZDA razumele srbsko stališče o oblikovanju kosovske vojske. Srbija namreč meni, da bi to lahko ogrozilo mir in stabilnost ter privedlo do tragičnih posledic. Dodal je, da je stališče ZDA o oblikovanju kosovske vojske znano, saj je dejstvo, da na Kosovu ne bi začeli preoblikovanja varnostnih sil brez podpore ZDA.

Hashim Thaci Gazivoda
Novice Vučić razglasil stopnjo najvišje pripravljenosti srbske vojske

Kosovo bo svojo vojsko oblikovalo do konca letošnjega leta

Kosovski parlament je v četrtek potrdil predloge treh zakonov o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil v kosovsko vojsko. Predloge so podprle vse poslanske skupine razen predstavnikov kosovskih Srbov. Kosovski parlament se je s tem izognil spremembi ustave, ki bi bila potrebna za preoblikovanje varnostnih sil v redno vojsko, čemur ostro nasprotuje Srbija. Po napovedih naj bi Kosovo svojo vojsko dobilo do konca leta.

Ne spreglejte