Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2011,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pilot Kitajska

Torek, 30. 8. 2011, 13.28

8 let

Vse več težav zaradi preobremenjenosti kitajskih letališč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kitajska letališča zaradi preobremenjenosti in pogosto neizkušenih pilotov vse težje zagotavljajo ustrezno varnost.

Kitajska uprava za civilno letalstvo (CAAC) je tako v torek pilotu družbe Juneyao Airlines zaradi nestrokovnega ravnanja med letom 13. avgusta odvzela letalsko dovoljenje.

Pilot zavrnil šest pozivov z letališča

Pilot kitajske letalske družbe Juneyao Airlines je namreč pri pristajanju na šanghajskem letališču zavrnil šest pozivov z letališča, naj počaka v zraku, dokler ne pristane letalo katarske letalske družbe Quatar Airlines, ki mu je po besedah njegovega pilota zmanjkovalo goriva.

Letali sta skoraj trčili Letalo Juneyao Airlines je pozive ignoriralo, saj naj bi imelo tudi samo zelo malo goriva. Zaradi nepopustljivosti pilotov sta letali skoraj trčili, a sta nato le varno pristali na letališču.

Po pristanku izvedena preiskava je pokazala, da je imelo letalo kitajske družbe dovolj goriva, da bi v zraku ostalo še 42 minut, medtem ko je imelo letalo Quatar Airlines dovolj goriva le še za 18 minut leta.

Izgubil je letalsko dovoljenje Pilot Juneyao Airlines, sicer korejski državljan, je zaradi neupoštevanja navodil in skorajšnje povzročitve nesreče izgubil letalsko dovoljenje in za vedno tudi dovoljenje za letenje na Kitajskem, kopilotu pa so dovoljenje odvzeli za šest mesecev.

CAAC je družbi Junyeao Airlines poleg tega odredil zmanjšanje števila letov za deset odstotkov ter ji do nadaljnjega prepovedal širitev in zaposlovanje tujega osebja, vsem zaposlenim pa odredili 40-urno izobraževanje glede kitajskih letalskih predpisov.

Pilota naj bi pri oceni položaja pretiravala A po poročanju kitajskih medijev naj bi pri oceni resnosti položaja pretiravala oba pilota, ki sta bila za incident soodgovorna. O morebitnih sankcijah za pilota katarskega letala bo odločal katarski organ za nadzor nad letalskim prometom, ki ga je CAAC o incidentu že obvestil.

Zmedo povzroča tudi preobremenjenost zračnih poti

Mednarodna zveza za letalski promet pa na drugi strani opozarja, da je pilot Juneyao Airlines resda z neupoštevanjem navodil z letališča kršil pravila, a da zmedo na kitajskih letališčih povzroča tudi preobremenjenost zračnih poti, ki otežuje delo letaliških nadzornikov, letala sili v spreminjanje smeri in povečuje tveganje trčenj med letali.

Ne spreglejte