SiolNET. Novice Svet
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrh G20 poziva k pravični distribuciji cepiva proti novemu koronavirusu

0,41

termometer

Vrh G20
Dvodnevni vrh se je začel z videonagovorom savdskega kralja Salmana. Foto: Reuters

Na virtualnem zasedanju so se danes zbrali voditelji skupine 20 najpomembnejših gospodarstev (G20). Osrednja tema vrha so skupna prizadevanja za zajezitev pandemije novega koronavirusa in spopad z njenimi posledicami. Ob odprtju so odmevali predvsem pozivi, da je ključno zagotoviti pravičen dostop do cepiva proti novemu koronavirusu po vsem svetu.

Dvodnevni vrh se je začel z videonagovorom savdskega kralja Salmana, ki je poudaril, da imajo udeleženci vrha dolžnost, da se skupaj zoperstavijo izzivu pandemije in pošljejo v svet močno sporočilo upanja. Ljudje in gospodarstva po vsem svetu trpijo zaradi tega šoka, "a po svojih najboljših močeh se bomo potrudili, da to krizo z mednarodnim sodelovanjem premagamo", je dejal.

Infekcijska klinika Novice V petek potrdili 1.690 okužb z novim koronavirusom

"To leto je bilo izredno," je nadaljeval in menil, da je pomenila pandemija novega koronavirusa šok, kakršnemu doslej še nismo bili priča. Zdaj je po njegovih besedah bistveno predvsem, da države skupaj razvijejo cepivo, ki mora biti dostopno "vsem ljudem". Štiriinosemdesetletni Salman je bil sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa videti zelo šibak in je le s težavo opravil svoj desetminutni nastop, zaradi česar so se nemudoma razširila ugibanja o njegovem zdravju, piše STA.

Tokratni vrh bi moral po prvotnih načrtih biti v Riadu, a so se ga odločili zaradi pandemije izvesti virtualno, prek videokonference, kar bo po mnenju analitikov precej okrnilo njegov pomen glede na to, da so tovrstni dogodki običajno predvsem priložnost za pogovore voditeljev držav na štiri oči.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da je Rusija pripravljena priskrbeti svoje cepivo sputnik V drugim državam, ki ga potrebujejo, ter spomnil, da zdaj pripravljajo že tudi drugo in tretje cepivo. Ruski predsednik Vladimir Putin je zatrdil, da je Rusija pripravljena priskrbeti svoje cepivo sputnik V drugim državam, ki ga potrebujejo, ter spomnil, da zdaj pripravljajo že tudi drugo in tretje cepivo. Foto: Reuters

Veliko pozornosti namenjene distribuciji cepiva

Vrh razumljivo poteka v senci pandemije, na njem pa voditelji med drugim govorijo o tem, kako po pričakovani skorajšnji odobritvi cepiva oziroma cepiv proti novemu koronavirusu zagotoviti njihovo pravično distribucijo. Britanski premier Boris Johnson je tako že pred vrhom v videonagovoru poudaril, da je treba zagotoviti pravičen dostop do cepiv proti novemu koronavirusu po vsem svetu in da mora svojo vlogo pri tem odigrati skupina G20.

Novi koronavirus na Hrvaškem Novice Na Hrvaškem rekordno število novih okužb

Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v svojem nagovoru na vrhu G20 danes pozval k vzpostavitvi mehanizmov, ki bodo zagotovili pravičen dostop in cenovno dostopnost cepiv, nadalje poroča STA. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je po poročanju tiskovne agencije Reuters kolegom na vrhu danes zatrdil, da je Rusija pripravljena priskrbeti svoje cepivo sputnik V drugim državam, ki ga potrebujejo, ter spomnil, da zdaj pripravljajo že tudi drugo in tretje cepivo.

V podobnem tonu se je kitajski voditelj Xi Jinping zavzel za krepitev sodelovanja z drugimi državami pri raziskavah, razvoju, proizvodnji in distribuciji cepiv proti novemu koronavirusu. Kitajska bo po njegovih besedah podprla države v razvoju in si prizadevala, da postanejo cepiva dostopna kot "javno dobro".

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na virtualnem vrhu G20 prav tako pozvala k podpori pobudi Covax ter h krepitvi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v boju proti novemu koronavirusu. Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na virtualnem vrhu G20 prav tako pozvala k podpori pobudi Covax ter h krepitvi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v boju proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters

Generalni sekretar ZN k podpori mednarodne pobude Covax

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem že v petek države G20 pozval k dodatni podpori mednarodni pobudi Covax za pravično razdeljevanje cepiva proti bolezni covid-19, s katero zbirajo sredstva za nakup in distribucijo cepiva v revnih državah. Doslej se ji je pridružilo že več kot 150 držav, med njimi Kitajska, ne pa tudi ZDA. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v skladu z napovedmi v svojem govoru članice G20 pozvala k močnejši finančni podpori tej pobudi in globalni solidarnosti.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Novice Od ponedeljka dalje obvezno testiranje zdravstvenih delavcev #video

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na virtualnem vrhu G20 prav tako pozvala k podpori pobudi Covax ter h krepitvi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v boju proti novemu koronavirusu. "Če bomo po svetu stopili skupaj, lahko virus in njegove posledice obvladamo in premagamo," je pozvala. Dodala je, da se je za to treba potruditi.

Osrednja tema vrha so skupna prizadevanja za zajezitev pandemije bolezni covid-19 in spopad z njenimi posledicami. Ob odprtju so odmevali predvsem pozivi, da je ključno zagotoviti pravičen dostop do cepiva po vsem svetu. Osrednja tema vrha so skupna prizadevanja za zajezitev pandemije bolezni covid-19 in spopad z njenimi posledicami. Ob odprtju so odmevali predvsem pozivi, da je ključno zagotoviti pravičen dostop do cepiva po vsem svetu. Foto: Reuters

V skupini G20 zastopani dve tretjini vsega prebivalstva na svetu

V gospodarskem pogledu predstavlja skupina G20 85 odstotkov bruto svetovnega proizvoda. Sestavljajo jo Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Evropska unija, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Mehika, Rusija, Južna Afrika, Južna Koreja, Savdska Arabija, Turčija, Velika Britanija in ZDA.

Med udeleženci tokratnega vrha so tako Xi, Putin in tudi ameriški predsednik Donald Trump, za katerega je to zadnji veliki mednarodni nastop. Kljub temu naj bi Trumpa po poročanju dpa danes bolj kot sam vrh zanimale druge stvari, saj je objavil vrsto tvitov na temo domnevnih volilnih prevar v ZDA in zdravja svojega sina Donalda Trumpa mlajšega, pri katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Donald Trump mlajši Novice Z novim koronavirusom okužen tudi Donald Trump mlajši

EU na vrhu zastopata predsednica Evropske komisije in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Evropski parlament je sicer pozval k nižji udeležbi na vrhu v znak protesta proti kršitvam človekovih pravic v Savdski Arabiji, a so se pri Evropski komisiji in Evropskem svetu odločili drugače, saj da ima usklajevanje v boju proti pandemiji zdaj prednost pred drugimi pomisleki.

Ob robu vrha so se oglasili tudi Novinarji brez meja in gostiteljico kritizirali kot enega od "najuspešnejših ječarjev novinarjev" in verjetno največjo zatiralko svobode medijev na svetu, poročanje dpa povzema STA.

Med temami tokratnega vrha G20 so sicer poleg pandemije tudi podnebne spremembe in naraščajoča družbena neenakost v svetu.

slovenska policija kontrola koronavirus meja Novice Vlada za teden dni podaljšala omejitve gibanja in zbiranja ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin