Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 3. 2018,
7.33

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

Natisni članek

Rusija napad Velika Britanija

Petek, 23. 3. 2018, 7.33

6 let

Nemčija in Francija bi izgnale ruske diplomate, Slovenija ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

9

Federica Mogherini | Foto Reuters

Foto: Reuters

Voditelji članic EU so v Bruslju podprli oceno Velike Britanije, da je za napad z živčnim strupom v Salisburyju zelo verjetno odgovorna Rusija. Več držav članic medtem razmišlja tudi o izgonu ruskih diplomatov ali drugih nacionalnih ukrepih zaradi vpletenosti Rusije v napad na nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala. 

Voditelji članic EU so ponoči najprej podprli oceno Velike Britanije, da je za napad z živčnim strupom v Salisburyju "zelo verjetno" odgovorna Rusija in da ni drugega verjetnega alternativnega pojasnila.

EU bo veleposlanika v Moskvi poklicala na posvetovanja

Potem ko so se strinjali o odgovornosti, so nadaljevali razpravo o tem, kako se na težavo odzvati s konkretnimi ukrepi. Odločili so se, da bo EU svojega veleposlanika v Moskvi poklicala na posvetovanja.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je sporočila, da je ukrepala v skladu s pozivom voditeljev in da pričakuje veleposlanika na posvetovanjih v Bruslju ta konec tedna.

Poleg tega države članice EU preučujejo tudi možnost nacionalnih ukrepov. Potem ko je Velika Britanija že izgnala 23 ruskih diplomatov, o podobnih ukrepih razmišlja tudi več drugih članic povezave, na primer Litva, Latvija, Češka, Danska, Irska, Francija in Nemčija.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se strinjala, da so dodatni ukrepi proti Rusiji potrebni. | Foto: Reuters Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se strinjala, da so dodatni ukrepi proti Rusiji potrebni. Foto: Reuters

Francija in Nemčija naklonjeni dodatnim ukrepom proti Rusiji

Nemčija in Francija sta napovedali, da bosta dodatne ukrepe proti Rusiji objavili v prihodnjih dneh. Državi se strinjata, da so takšni odzivi poleg odpoklica veleposlanika EU, še vedno nujni, je v Bruslju dejala nemška kanclerka Angela Merkel.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob tem dodal, da takšen napad na varnost in suverenost države članice EU terja odziv, in dejal, da bodo ukrepe objavili usklajeno in sorazmerno.

Med državami članicami naj bi ukrepanju proti Rusiji najbolj nasprotovali Grčija in Italija. Zadržana je tudi Avstrija, saj je avstrijski kancler Sebastian Kurz dejal, da Avstrija ruskih diplomatov ne bo izgnala.

Cerar: Slovenija za zdaj ne bo izgnala ruskih diplomatov 

Slovenija za zdaj ne načrtuje izgona ruskih diplomatov ali podobnih ostrih ukrepov zaradi vloge Rusije v napadu z živčnim strupom v Salisburyju, je danes v Bruslju povedal premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Slovenija zaenkrat ne bo izgnala ruskih diplomatov, je v Bruslju izjavil premier v odstopu Miro Cerar. | Foto: Reuters Slovenija zaenkrat ne bo izgnala ruskih diplomatov, je v Bruslju izjavil premier v odstopu Miro Cerar. Foto: Reuters

Cerar ob tem poudarja, da je treba počakati na preiskavo neodvisne mednarodne institucije, da bo mogoče z gotovostjo trditi, kdo je odgovoren in kako se bo treba v prihodnje odzivati.

O vlogi Rusije je bil Cerar v četrtek ob prihodu na zasedanje sicer previden. Na vprašanje, kaj ga je ponoči prepričalo, da za napadom stoji Rusija, je odgovoril, da so voditelji v razpravi izmenjali podatke obveščevalnih, zdravstvenih in drugih služb, ki kažejo na odgovornost uradne Moskve.

O novih ukrepih proti Moskvi je Cerar pojasnil, da vrh ni sprejel skupnega stališča, temveč gre za individualne odločitve držav članic, ki pa bodo usklajene.

Ne spreglejte