Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2024,
20.48

Osveženo pred

1 ura, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
vlada dekriminalizacija pravica do splava Donald Tusk Poljska

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2024, 20.48

1 ura, 51 minut

Vprašanje dekriminalizacije splava pretresa poljsko vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
protest na Poljskem | Na neizpolnjene obljube vlade je danes v Varšavi opozarjalo več tisoč protestnic in protestnikov. Zbrani so vladajoče opomnili, da so ravno po zaslugi žensk na oblasti, te pa še vedno čakajo na spremembe zakonodajnega stanja, ki ga je Tusk označil za "ženski pekel". | Foto Guliverimage

Na neizpolnjene obljube vlade je danes v Varšavi opozarjalo več tisoč protestnic in protestnikov. Zbrani so vladajoče opomnili, da so ravno po zaslugi žensk na oblasti, te pa še vedno čakajo na spremembe zakonodajnega stanja, ki ga je Tusk označil za "ženski pekel".

Foto: Guliverimage

Poljski premier Donald Tusk je danes razrešil namestnika ministra za razvoj in tehnologijo Waldemarja Slugockega, ki se ni udeležil glasovanja v parlamentu o predlogu zakona za delno dekriminalizacijo splava. Predlog so poslanci zavrnili in s tem tudi zadali udarec Tusku, ki je od prevzema položaja obljubljal liberalizacijo te zakonodaje. Več tisoč ljudi je v Varšavi protestiralo proti odločitvi parlamenta. 

Vladajoča koalicija se je ob prihodu na oblast zavezala, da bo liberalizirala poljske zakone o splavu, ki so med najstrožjimi v Evropi in zlasti kaznujejo pomoč pri splavu z do tremi leti zapora.

Trije poslanci vladajoče Državljanske koalicije (KO) pod vodstvom Tuska, Waldemar Slugocki, Roman Giertych in Krzysztof Grabczuk, se 12. julija niso udeležili glasovanja o predlogu zakona, ki bi dekriminaliziral pomoč ženskam pri splavu. Predlog so poslanci zavrnili z 218 glasovi proti 215. Proti je glasovalo tudi več poslancev zavezništva Tretja pot, ki je del koalicije.

"To ni bilo običajno glasovanje. Poslanec Grabczuk je bil v bolnišnici, zato je opravičen. Poslanca Giertych in Slugocki bosta suspendirana," je Tusk kmalu po glasovanju zapisal na omrežju X.

Poljski premier je nato danes poudaril, da zagovorniki liberalizacije pravice do splava ne sestavljajo večine v spodnjem domu parlamenta. Ob tem je Slugockega odstavil s položaja namestnika ministra za razvoj in tehnologijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nosečnica
Novice Poljski parlament zavrnil zakon o dekriminalizaciji splava

Slugocki: Bil sem poslovno na poti

Slugocki je sicer sporočil, da je bil med glasovanjem odsoten zaradi poslovne poti v ZDA, poroča poljska tiskovna agencija PAP. "V svojih izjavah sem večkrat poudaril potrebo po dekriminalizaciji splava. Prepričan sem, da se bo predlog vrnil v sejm in da bo dobil večino," je dodal.

Tusk, ki je položaj prevzel decembra, je med volilno kampanjo obljubil liberalizacijo stroge poljske zakonodaje na področju splava. Na Poljskem je namreč splav dovoljen le v primeru posilstva, incesta ali če je ogroženo življenje ali zdravje nosečnice.

Tisoči danes protestirali pred parlamentom

Na neizpolnjene obljube vlade je danes v Varšavi opozarjalo več tisoč protestnic in protestnikov. Zbrani so vladajoče opomnili, da so ravno po zaslugi žensk na oblasti, te pa še vedno čakajo na spremembe zakonodajnega stanja, ki ga je Tusk označil za "ženski pekel".

Tisoči udeležencev so vzklikali: "Brezplačen in zakonit splav" in vihteli napise, vključno z: "Drži se stran od naših teles".

Stranka Levica je sporočila, da ne bo odstopila od svoje obljube o boju za reproduktivne pravice in obljubila, da bo ponovno vložila enak osnutek zakona o dekriminalizaciji pomoči pri prekinitvi nosečnosti. "Vlagali ga bomo, dokler nam ne bo uspelo," je za državno tiskovno agencijo PAP povedala poslanka Levice Anna Maria Zukowska.

Vendar pa je predsednik Andrzej Duda, konservativni katoliški zaveznik desničarske opozicijske stranke PiS, nakazal, da bi dal veto na vse zakone, tudi če bi bili sprejeti.

Trije drugi predlogi zakonov, ki bi olajšali dostopnost splava, vsak v različni meri, so še v razpravi v parlamentarnem odboru.

Nasproti večtisočglavi množici je danes stal tudi manjši shod nasprotnikov pravice do splava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

novorojenček
Novice 13-letna Poljakinja rodila na šolskem izletu
Voditelji G7
Novice G7 v sklepni izjavi potrdil podporo Ukrajini, pravica do splava brez omembe
Spotkast:, predvolilno soočenje Matej Tonin in Matjaž Nemec
Mnenja Nika Kovač: NSi ne podpira "aktivizma Nike Kovač", sama pa si želim politiko, ki jo zanima vsebina in ne obrazi
Ne spreglejte