Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2013,
7.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

volitve predsedniške volitve Zimbabve Robert Mugabe

Četrtek, 1. 8. 2013, 7.26

7 let, 12 mesecev

Volitve v Zimbabveju "kompromitirane"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsedniške volitve v Zimbabveju so bile "močno kompromitirane", meni skupina opazovalcev, ki trdi, da je bilo mnogim volivcem onemogočeno glasovanje. Mugabejeva stranka je sicer že razglasila zmago.

Večina državljanov, ki ni mogla glasovati, živi na urbanih območjih, kjer ima večjo podporo Morgan Tsvangirai, izzivalec dolgoletnega predsednika Roberta Mugabeja, je sporočila skupina opazovalcev Zimbabwe Elecition Support Network (ZESN). Predstavnik skupine Solomon Zwana, je ocenil, da je "približno milijon volivcev ostalo brez volilne pravice". Zato so volitve po njegovih ocenah "resno kompromitirane".

Privrženci Mugabeja sicer po državi že proslavljajo zmago na predsedniških volitvah, čeprav naj bi bili uradni izidi znani šele v petih dneh. Mugabe je pred volitvami zatrdil, da bo, če bo zmagal Tsvangirai – v preteklih letih sicer njegov koalicijski partner in premier, a nekako pod prisilo –, odstopil.

Tsvangirai: Volitve velika farsa V Tsvangiraijevem taboru za zdaj še niso izrekali trditev glede rezultatov, so pa že med volitvami opozorili na številne nepravilnosti pri izvedbi sredinih volitev. Danes je obtožbe na račun izvedbe volitev ponovil tudi sam Tsvangirai, ki je dejal, da so bile volitve "velika farsa".

"Gre za navidezne volitve, ki ne odražajo volje naroda. Po našem mnenju so te volitve nične," je dejal Tsvangirai. "Slab način, na katerega so bile izvedene volitve, in posledična potrditev volilnih rezultatov bosta potisnila to državo v še resnejšo krizo," je dodal.

V Tsvangirajevem Gibanju za demokratične spremembe (MDC), ki je imela doslej večino v parlamentu, so že v sredo opozorili, da je prihajalo do manipulacij volilnega imenika, ki je bil objavljen šele tik pred volitvami. Na njem naj bi se številna imena podvajala, mnogo na njem navedenih volilnih upravičencev pa naj sploh ne bi obstajalo, številnih upravičencev pa na njem po drugi strani ni bilo.

Na tovrstne nepravilnosti so opozorili tudi domači opazovalci. Kot je pojasnil predstavnik nevladne Zimbabvejske mreže za podporo volitvam, Solomon Zwana, je "približno milijon volivcev ostalo brez volilne pravice". Zato so volitve po njegovih ocenah "resno kompromitirane".

Volitve svobodne in poštene Volitve je sicer opazovalo nekaj manj kot 7000 domačih in tujih opazovalcev in po prvih ocenah vodje opazovalne misije Afriške unije (AU), nekdanjega nigerijskega predsednika Oluseguna Obasanja, so potekale "mirno, urejeno, svobodno in pošteno". Obasanjo je sicer te ocene sporočil že takoj po zaključku glasovanja v sredo, na končno oceno pa bo treba še počakati. Tudi vodja državne volilne komisije Rita Makarau je v sredo zvečer pričakovano sporočila, da so bile volitve "svobodne in poštene".

Volitve leta 2008 je zasenčilo nasilje, tokrat pa do izgredov ni prišlo. Volilna udeležba je bila visoka, čeprav uradnih številk še ni. Ljudje so še po zaprtju volišč čakali v vrstah, da oddajo svoj glas, zato so bila ponekod ta odprta tudi do polnoči.

Ne spreglejte