Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
7.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Natisni članek

Irak terorizem Islamska država

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 7.19

6 let, 7 mesecev

Začela se je vojaška operacija desetletja, ki lahko povzroči nov begunski val

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Islamska država | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iraška vojska je sprožila ofenzivo za osvoboditev Mosula iz rok džihadistične skupine Islamska država, je ponoči sporočil iraški premier Hajder Al Abadi.

Skrajneži so drugo največje iraško mesto, na širšem območju katerega živi okoli 2,5 milijona prebivalcev, zavzeli pred dvema letoma, ko so med hitro ofenzivo zasedli obsežna ozemlja v Siriji in Iraku.

"Razglašam začetek te zmagovite operacije, da vas osvobodimo nasilja in terorizma IS," je v televizijskem nagovoru dejal Al Abadi. Ponovno zavzetje Mosula bi bil hud udarec za džihadiste, ki bi v Iraku tako ostali skoraj brez ozemlja pod svojim nadzorom.

"Združeni narodi ocenjujejo, da se bo notranje razselilo ali iz Iraka zbežalo okoli 1,8 milijona ljudi."  | Foto: Bojan Puhek "Združeni narodi ocenjujejo, da se bo notranje razselilo ali iz Iraka zbežalo okoli 1,8 milijona ljudi." Foto: Bojan Puhek "Skrbi me, da se bo po padcu Mosula vojna proti IS stopnjevala do te mere, da bomo dobili nov migrantski val. Združeni narodi ocenjujejo, da se bo notranje razselilo ali iz Iraka zbežalo okoli 1,8 milijona ljudi. Tukaj sta še Raka in sirsko ozemlje, ki ga obvladuje IS," pravi nekdanji šef vojaške obveščevalne službe Boštjan Perne.

"Lahko torej pričakujemo še en velik val, ki bo varnostno bistveno bolj problematičen kot vsi valovi do zdaj, saj bodo v njem bežali vsi predstavniki IS, ne le vojaki, ampak tudi pripadniki njihovega birokratskega aparata, družine vojakov in simpatizerji," opozarja.


Preberite še:

Nekdanji vojaški obveščevalec: Na desettisoče beguncev ima do Islamske države pozitiven odnos (video)


"Mosul ne bo drugi Alep"

Predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani je popoldan povedal, da so iraške sile in kurdske pešmerge v prvem dnevu operacije za osvoboditev Mosula zavzele okoli 200 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki je bilo v rokah džihadistov. Dodal je, da verjame, da lahko preprečijo protinapade.

Kurdske in iraške sile si bodo po njegovih besedah prizadevale, da Mosul ne bo postal drugi Alep, ki je oblegano sirsko mesto. Poudaril je, da je na avtonomnem kurdskem območju na severu Iraka že zdaj nastanjenih 1,8 milijona razseljenih ljudi. Glede skrbi, da bi lahko ofenziva na Mosul z domov pregnala še več sto tisoč ljudi, je dejal, da jim tega ne bi uspelo obvladati.

Kurdske pešmerge osvobodile sedem vasi

Kurdske pešmerge so medtem osvobodile sedem vasi vzhodno od Mosula. Njeni borci so do nadzora nad njimi prišli, ko so odprli tri fronte. V skupnih bojih z iraško vojsko so osvobodili kurdske, arabske in krščanske vasi, je potrdil poveljnik pešmerg Halgurd Hikmat. Te so prevzele tudi nadzor nad glavnimi cestami v bližini okrožja al-Hamdanija in se prebile pet kilometrov bližje mestu Bartela.

Islamisti za zrušenje mostu obtožili Američane

Dvanajst vasi južno od Mosula so medtem ob zračni podpori pod vodstvom ZDA osvojile iraške sile, ki so se spopadle s pripadniki IS.

Vojaške enote so porušile enega glavnih mostov, ki vodijo v mesto, s čimer želijo islamistom preprečiti pobeg, poroča Daily Mail. Islamisti so za zrušenje mostu obtožili Američane. 

V napadu na Mosul sodeluje 30 tisoč vojakov, na nasprotni strani pa je okoli tri do 4.500 pripadnikov IS. Gre za največjo vojaško operacijo v regijo od leta 2003, ko so ZDA napadle Irak.

"To je odločilen trenutek v boju proti IS," je povedal ameriški obrambni minister Ashton Carter ter dodal: "Prepričani smo, da bodo naši iraški partnerji prevladali v boju proti skupnemu sovražniku in osvobodili Mosul ter preostali Irak sovražnosti in brutalnosti IS."

Po podatkih Združenih narodov je v mestu še vedno do 1,5 milijona civilistov. Ob tem je organizacija izrazila zaskrbljenost, da bi lahko islamisti tamkajšnje civiliste uporabili za živ ščit, medtem ko se bodo borili za svoje zadnje oporišče v državi.

Zavzetje Mosula še ne bi pomenilo konca vojne proti IS

Zavezništvo proti IS, ki vključuje koalicijo pod vodstvom ZDA, kurdske pešmerge in iraške vladne sile, je v zadnjem času okrepilo delovanje okoli Mosula, ofenziva pa je bila v načrtu že nekaj časa.

A morali si bodo izboriti svojo pot skozi obrambo IS, da bodo lahko prišli do mesta. Nekatere skupine so še vedno več deset kilometrov od Mosula. Ko bodo tja prispeli, je pričakovati, da se bodo boji zaostrili.

Ponovno zavzetje Mosula še ne bi pomenilo konca vojne proti IS, ki ima v Iraku pod nadzorom še vedno nekaj ozemlja, zato je zelo verjetno, da se bodo bolj usmerili v gverilske taktike, kot so bombni in drugi napadi.

Kurdske pešmerge so osvobodile sedem vasi v bližini Mosula. Siloviti boji še vedno potekajo. IS je na napade odgovorila s samomorilskim avtomobilskim napadom v Jusufiji, v katerem je umrlo vsaj deset ljudi, vsaj 17 pa jih je poškodovanih. Cilj napada je bila iraška vojska.

 

Ne spreglejte