Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
8.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

smrtna kazen vojska ZDA

Četrtek, 29. 8. 2013, 8.33

7 let, 12 mesecev

Vojaški psihiater iz Fort Hooda obsojen na smrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriška vojaška porota je v oporišču Fort Hood majorju Nidalu Hasanu izrekla smrtno kazen zaradi pokola v istem oporišču 5. novembra leta 2009, med katerim je ubil 13 ljudi, več kot 30 pa ranil.

Hasan je pobijanje utemeljil z zaščito muslimanov v Iraku in Afganistanu, na sojenju pa se niti ni branil.

Ameriška vojska svoje pripadnike le redko obsodi na smrtno kazen. Zadnja usmrtitev je bila leta 1961, na izvršitev smrtne kazni pa trenutno čaka še pet vojakov. Do Hasanove usmrtitve bo preteklo veliko let, saj veljajo avtomatični prizivi, zadnjo besedo pa ima predsednik ZDA. Obsojeni morilec je dejanje priznaval od samega začetka in je povedal, da si želi smrtne kazni, ker bo tako postal muslimanski mučenik.

Želel pobiti čim več vojakov, da ti ne bi mogli pobijati muslimanov Odvetnike je zavrnil, sam pa se sploh ni branil. Tožilstvo je med sodnim procesom in v drugem delu procesa, ko se je odločalo o smrtni kazni ali dosmrtnem zaporu, poklicalo več kot 100 prič. Hasan ni zaslišal nobene. Pred začetkom sojenja je dejal, da je želel pobiti čim več vojakov, ki so bili na poti v Afganistan in Irak, da ti vojaki tam ne bodo mogli pobijati muslimanov.

Porota ga je pred tednom dni spoznala za krivega, v torek pa se je soglasno odločila za smrtno kazen. Vojaški tožilec polkovnik Mike Mulligan je dejal, da Hasan ne bo noben mučenik, ampak je hladnokrvni morilec, ki bo plačal ceno za svoj morilski pohod. "To ni nobeno darilo bogu, ampak plačilo dolga družbi," je dejal tožilec.

Izstrelil 146 nabojev Hasan je v ambulanti Fort Hooda izstrelil 146 nabojev iz pištole, nato pa se je odpravil še za tistimi, ki so poskušali pobegniti. Onesposobili so ga policisti, ki so ga ranili, pri čemer je postal invalid od pasu navzdol. Hasan je napad skrbno načrtoval in je kupil pištolo ter se na civilnem strelišču učil, kako čim prej znova napolniti prazno orožje.

Ne spreglejte