SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodja kanadskih liberalcev po porazu na volitvah odstopil

3

termometer

 | Foto:
Vodja kanadskih liberalcev Michael Ignatieff je odstopil po hudem porazu svoje stranke, ki je na ponedeljkovih predčasnih parlamentarnih volitvah pristala na tretjem mestu.

Nekdanji predavatelj na Harvardu in zagovornik človekovih pravic je ostal brez sedeža v parlamentu in je šele drugi voditelj Liberalne stranke, ki ne bo postal premier.

Liberalna stranka, ki je Kanado vodila večji del zadnjega stoletja, je osvojila le 34 sedežev, medtem ko jih je imela v prejšnjem sklicu 77.

Poraz liberalcev je v veliki meri povezan z vzponom levo usmerjene Nove Demokratske stranke, ki je za trikrat povečala število sedežev v parlamentu in s tem postala največja opozicijska stranka.

Premier Stephen Harper bo vodil večinsko vlado

Liberalna stranka je prvič v skoraj 150 letih obstoja pristala na tretjem mestu. "Ne bom ostal vodja te stranke in skupaj s predstavniki stranke bomo pripravili urnik za odhod, tako da bomo pravočasno poskrbeli za nasledstvo," je Ignatieff sporočil na novinarski konferenci.

Sedaj vladajoča Konservativna stranka je po izidih vzporednih volitev osvojila 166 sedežev v 308-članskem parlamentu. Premier Stephen Harper bo tako prvič vodil večinsko vlado.

Poleg liberalcev je hud poraz doživel tudi separatistični Quebeški blok, ki je osvojil le dva sedeža, medtem ko jih je imel doslej 47. V parlament naj bi se prvič uspelo prebiti Zelenim.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin