Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
17. 12. 2013,
13.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ženske ženske

Torek, 17. 12. 2013, 13.33

7 let, 12 mesecev

Voditeljice na čelu držav (foto)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Angela Merkel je še tretjič postala nemška kanclerka. Pogledali smo, kdo so ženske, ki na svetovnem političnem odru delajo družbo eni najvplivnejših političark na svetu.

Nemška kanclerka, 59-letna Angela Merkel, goji podobo preudarne ženske in političarke, z nogami trdno na tleh. Med volilno kampanjo je imela vzdevek "Mutti" – mati naroda. Angie, kot ji ljubkovalno rečejo privrženci, bo po prepričljivi, skoraj absolutni zmagi na volitvah 22. septembra letos nemško vlado vodila tretjič zapored, drugič bo v koaliciji s socialnimi demokrati (SPD).

Alenka Bratušek, 43 let, je prva ženska na čelu slovenske vlade. Premierka je postala marca letos, ko je padla vlada Janeza Janše zaradi obtožb o korupciji, zaradi enakih obtožb pa se je kot predsednik Pozitivne Slovenije zamrznil Zoran Janković.

Helle Thorning-Schmidt, 47 let, je postala prva ženska na čelu danske vlade po volitvah septembra 2011. Nedavno je požela zanimanje svetovne javnosti, ko je na pogrebni slovesnosti za nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandelo skupaj s predsednikom ZDA Barackom Obamo in britanskim premierjem Davidom Cameronom naredila "selfie" in požela kritike, da se niso obnašali žalni slovesnosti primerno.

Dalia Grybauskaite, 57 let, je bila za predsednico Latvije z veliko večino izvoljena maja 2009. Prejela je 69 odstotkov glasov, njen najbližji zasledovalec iz opozicijskih socialdemokratov Algirdas Butkevicius pa 11 odstotkov. Je prva ženska predsednica svoje države.

Erna Solberg, 52 let, po Gro Harlem Brundtland druga norveška ženska predsednica vlade, po volitvah septembra letos vodi desnosredinsko manjšinsko vlado. Na polovico ministrskih mest v svoji vladi je v skladu z nenapisanim pravilom o enakosti obeh spolov imenovala ženske.

Michelle Bachelet, 62 let, je bila pred dnevi z veliko večino ponovno izvoljena za predsednico Čila. V boju za predsedniško mesto je premagala nekdanjo prijateljico, zdaj pa tekmico Evelyn Matthei. Čile je nekdanja ministrica za zdravje in obrambna ministrica v času predsedovanja predhodnika, predsednika Ricarda Lagosa, vodila že med letoma 2006 in 2010.

Dilma Rousseff, 66 let, je postala prva ženska predsednica Brazilije, ko je leta 2011 nasledila priljubljenega Luiza Inacia Lulo da Silvo. Rousseffova je bila vodja kabineta Lule, preden jo je izbral in podprl kot svojo naslednico.

Laura Chinchilla, 54 let, je po veliki zmagi na volitvah februarja 2010 postala prva izvoljena ženska predsednica Kostarike. Karierna političarka je zelo konservativna. Nasprotuje porokam istospolnih parov, splavu in vsakršni spremembi statusa rimskokatoliške izpovedi kot državne religije.

Cristina Fernandez de Kirchner, 60 let, je slavila v prvem krogu argentinskih predsedniških volitev oktobra 2007. Zmago so pripisali priljubljenosti njenega moža, tedanjega predsednika Nestorja Kirchnerja, ki je umrl oktobra 2010. Njena stranka je na delnih kongresnih volitvah letos doživela poraz zaradi slabih gospodarskih kazalnikov, zato se je odločila za državno intervencijo v želji, da bi zagnala gospodarsko rast. Oktobra letos je prestala operacijo, ko so ji odstranili hematom na možganih.

Portia Simpson-Miller, 68 let, voditeljica jamajške Ljudske nacionalne stranke je na čelu vlade od zmage na volitvah decembra 2011. Leta 2006 je postala prva jamajška premierka, na volitvah leta 2007 pa je bila za las poražena.

Kamla Persad-Bissessar, 61 let, je postala prva premierka Trinidada in Tobaga, ko je njena koalicija Ljudsko partnerstvo maja 2010 slavila z veliko večino in Ljudsko nacionalno gibanje po več kot štirih desetletjih skoraj neprekinjene vladavine poslala v opozicijo.

Joyce Banda, 63 let, je postala prva ženska na čelu kakšne južnoafriške države, ko je aprila 2012 postala predsednica Malavija, potem ko je njen predhodnik Bingu wa Mutharika nenadoma umrl po srčnem napadu. Poznana je po svoji podpori pravicam žensk. Forbes jo je razglasil za 71. najvplivnejšo žensko na svetu in najvplivnejšo žensko v Afriki.

Ellen Johnson Sirleaf, 72 let, je leta 2005 postala prva ženska predsednica kakšne vlade, ko je prevzela vodenje Liberije dve leti po koncu krvavega 14-letnega konflikta. Ena od treh sodobitnic nobelove nagrade za mir leta 2011 je znan kot "železna lady".

Sheikh Hasina, 64 let, je januarja 2009 drugič postala premierka Bangladeša. Hči prvega predsednika Bangladeša Sheikha Mujiburja Rahmana je bila na čelu vlade prvič med letoma 1996 in 2001. Decembra 2008 je njena levosredinska stranka Liga Awami porazila desnosredinsko Nacionalistično stranko Bangladeša njenega dolgoletnega političnega tekmeca Beguma Khaleda Zia.

Južni Korejci so decembra 2012 s tesno večino izvolili svojo prvo predsednico. Park Geun Hje, 61 let, je hči nekdanjega predsednika Park Čung Hija, ki je državi vladal 18 let, potem ko je oblast prevzel z državnim udarom. Na volitvah je premagala Mun Džae Ina.

Yingluck Shinawatra, 46 let, je mlajša sestra nekdanjega tajskega premierja Thaksina Shinawatre. Julija 2011 je opozicijsko stranko Pheu Thai popeljala do prepričljive zmage in postala prva ženska predsednica vlade na Tajskem. Po protestih, ki so pretresli Tajsko, je pristala na predčasne volitve, razpisane za februar 2014.

Ne spreglejte