SiolNET. Novice Svet
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vladne sile vstopile v mesto Dara, simbol upora v Siriji

0,14

termometer

Sirija
Foto: Reuters

Sirske vladne sile so danes vstopile v del mesta Dara na jugu države, ki je bil pod nadzorom upornikov. S tem so po poročanju vladnih medijev prvič po letu 2011 prevzele nadzor nad mestom, ki je bilo zibelka upora proti režimu Bašarja al Asada. V središču mesta so dvignili sirsko zastavo.

Uporniki naj bi pristali na predajo v zameno za amnestijo in varen prehod na območja pod nadzorom upornikom.Sirski observatorij za človekove pravice je medtem sporočil, da je šlo za "čisto propagando", saj so sirski vojaki "vstopili, obesili zastavo, se fotografirali in odšli".

Sirska vojska z okrepljenim nadzorom 

V mestu naj bi po navedbah vodje observatorija Abdela Rahmana še bili uporniki, ki se še pogajajo o svojem odhodu iz mesta. Sirska vojska je sicer že prevzela nadzor nad večjimi deli istoimenske pokrajine v ofenzivi, ki jo je ob podpori Rusije začela 19. junija.

Po podatkih ZN je zaradi spopadov v pokrajini Dara še vedno razseljenih 234 tisoč ljudi. Kar 70 odstotkov vseh naj bi se zateklo v sosednjo provinco blizu meje z Golansko planoto, ki jo zaseda Izrael.

Emisije, globalno segrevanje Novice Tudi Sirija pristopa k pariškemu podnebnemu sporazumu, ZDA ostale same

Več deset tisoč ljudi pa se je vrnilo na svoje domove, potem ko so uporniki minuli petek z Rusijo, glavno zaveznico režima v Damasku, dosegli dogovor o prekinitvi spopadov. Opozicijski borci so sprejeli, da bodo predali svoje težko orožje.

Dara ima tako simbolen kot strateški pomen. Je prestolnica pokrajine in blizu glavnim prehodom na meji z Jordanijo. Je pa tudi mesto, kjer se je marca leta 2011 s protivladnimi protesti začel upor proti režimu. Po krvavem zatrtju so se protesti z zahtevo po odstopu Asada razširili po državi. Z vse bolj nasilnim zatiranjem protestov se je opozicija začela oboroževati in izbruhnili so oboroženi konflikti, ki so prerasli v državljansko vojno, ki je doslej zahtevala že več kot 350 tisoč življenj. Domove je bilo prisiljeno zapustiti 11 milijonov ljudi.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • krucifix / 12.07.2018. ob 19:30 0 0

    ODKAR V SIRIJI POBIJAJO RUSI JE TO POSTALO DRUGORAZREDNA TEMA. SPLOH PRI NAŠIH MEDIJIH.

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin