Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 9. 2018,
16.36

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Nemčija Angela Merkel

Petek, 7. 9. 2018, 16.36

5 let, 7 mesecev

V Nemčiji dvomijo o pristnosti videa, v katerem desničarji preganjajo tujce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Hans-Georg Maassen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodja nemške notranje obveščevalne službe Hans-Georg Maassen je danes izrazil dvom o pristnosti videoposnetka, na katerem skrajni desničarji v Chemnitzu preganjajo tujce. Njegove izjave so sprožile ogorčenje med koalicijskimi in opozicijskimi strankami, češ da gre za neposreden napad na kanclerko Angelo Merkel, ki je tudi sama govorila o gonji.

Šef BfV je za tabloid Bild dejal, da nima nobenega dokaza, da je video, ki kroži po svetovnem spletu, pristen. "Delim dvome o medijskih poročilih o desničarskih skrajnežih, ki v Chemnitzu preganjajo tujce," je izjavil.

Izbruhnilo nasilje med desničarji in nasprotniki

V tem mestu na vzhodu Nemčije so skrajni desničarji po umoru 35-letnika, ki naj bi ga ubila prosilca za azil, pripravili več protestnih shodov proti priseljencem. Pri tem je izbruhnilo nasilje med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki.

"Glede na mojo previdno oceno obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je bila to namerna napačna informacija, morda za odvračanje pozornosti od umora v Chemnitzu," je dejal Maassen, ki svojih trditev ni podkrepil z nobenim dokazom. Do zdaj so le podporniki skrajne desnice na družbenih omrežjih trdili, da gre za lažni video.

Angela Merkel
Novice Merklova: S Plenkovićem sva se pogovarjala o možnih rešitvah spora s Slovenijo

Dan po prvih protestih v Chemnitzu 26. avgusta je tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert obsodil dogajanje in govoril o "gonji proti tujcem". Te besede je večkrat uporabila tudi Merklova in dejala, da v Nemčiji ni prostora za "sovraštvo na ulicah".

Vladimir Putin in Angela Merkel
Novice Merklova in Putin se bosta ponovno srečala

Ministrski predsednik zvezne dežele Saška Michael Kretschmer je pred dnevi ponudil drugačno razlago dogodkov v svoji deželi. V deželnem parlamentu je zatrdil, da ni bilo "nobene drhali, nobenega preganjanja tujcev in nobenih pogromov". Seibert danes ni hotel komentirati izjav šefa BfV, dejal je le, da "smo povedali vse, kar je bilo treba povedati," in da ima Maassen pomembno delo s številnimi odgovornostmi.

Maassnove izjave sprožile ogorčenje

Maassnove izjave so sprožile ogorčenje med koalicijskimi in opozicijskimi strankami. Zeleni so jih označili za absurdne in za neposreden napad na kanclerko Merklovo. Policija je sporočila, da so prejeli več prijav ljudi, ki so trdili, da so bili napadeni, med njimi so bili Sirec, Bolgar in Afganistanec.

Vladimir Putin in Angela Merkel
Novice Merklova in Putin tri ure o Siriji in Ukrajini

Samostojni novinar, ki dela za tednik Die Zeit, je na Twitterju objavil videoposnetke in več tvitov, v katerih je opisoval, kako protestniki agresivno preganjajo ljudi, ki so bili videti kot tujci, in vzklikajo ksenofobne žaljivke.

Merkel, Putin
Novice Merklova in Putin o sodelovanju pri reševanju konfliktov

Video s podobnimi prizori, ki ga je posnel anonimni snemalec, so objavili številni mediji in organizacije za človekove pravice. Z analizo, ki jo je naročila javna televizija ARD, so ugotovili, da je glede na vremenske razmere, geografske podatke ter izjave novinarjev in očividcev video najverjetneje pristen.

Angela Merkel
Novice Merklova: Meja na Zahodnem Balkanu ni mogoče spreminjati

Protimigrantska skupina Pro Chemnitz danes pripravljal novo zborovanje v Chemnitzu, ki mu bo sledil koncert njihovih nasprotnikov pod geslom Močnejši skupaj.

Ne spreglejte