Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2011,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pokojninska reforma

Nedelja, 11. 12. 2011, 16.24

8 let

Veto bolgarskega predsednika na nov načrt pokojninske reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bolgarski predsednik Georgi Parvanov je z vetom zavrnil načrtovano pokojninsko reformo, ki predvideva višanje upokojitvene starosti za štiri mesece vsako leto od leta 2012.

Reformo je v okviru proračunskih izdatkov za socialno varnost za leto 2012 v četrtek potrdil parlament, kar je povzročilo proteste sindikatov.

"Reforma ne upošteva načela socialnega dialoga" Sindikate je odločno podprl tudi Parvanov, ki je dejal, da reforma ne upošteva načela socialnega dialoga, je finančno neupravičena in družbeno nesmotrna.

"Na tak način sprejete spremembe spodkopavajo preglednost in doslednost državne socialne politike," je izjavil Parvanov ne glede na to, da je reforma, ki jo je v četrtek potrdil parlament, milejša od tiste, ki jo je vlada sprva načrtovala in predvidevala takojšnji dvig upokojitvene starosti za eno leto od leta 2012. Prvotni načrt je vlada opustila zaradi nasprotovanja sindikatov.

Finančno ministrstvo: Reforma je neizogibna Finančno ministrstvo na drugi strani zatrjuje, da je reforma, ki bi upokojitveno starost za moške dvignila s 63 na 65 let, za ženske pa s 60 na 63, iz potrebe po zmanjšanju proračunskega primanjkljaja neizogibna.

Predsedniški veto sicer pomeni, da bo moral parlament znova obravnavati osnutek proračuna. Če ga bo znova sprejel brez kakršnihkoli popravkov, se bo moral Parvanov s tem sprijazniti in ga podpisati, saj pravice do dveh vetov nima.

Parvanov naslednik reformo podpira Parvanovu se bo sicer predsedniški mandat iztekel januarja, njegov naslednik, na nedavnih volitvah izvoljeni Rosen Plevneljev iz desno usmerjene stranke GERB, pa podpira prizadevanja vlade za dvig upokojitvene starosti.

Je pa bitko proti pokojninski reformi obljubil nadaljevati vodja opozicijskih socialistov Sergej Stanišev, ki je zagrozil, da bo zakon o reformi, v primeru, da bo sprejet, izpodbijal na ustavnem sodišču.

Ne spreglejte