Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 8. 2018,
7.28

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

Natisni članek

Venezuela potres

Sreda, 22. 8. 2018, 7.28

5 let, 8 mesecev

Venezuelo in otočje Vanuatu stresla močna potresa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

venezuela | Foto Reuters

Foto: Reuters

Venezuelo je v torek stresel močan potres z magnitudo 7,3. Za zdaj z območja poročajo predvsem o paniki, ki je nastala med prestrašenimi prebivalci. Danes je potresni sunek z magnitudo 6,7 stresel tudi tihomorsko otočje Vanuatu.

Po navedbah ameriškega seizmološkega centra USGS je potres severovzhodno obalo Venezuele stresel ob 17.30 po lokalnem času (23.30 po srednjeevropskem). Epicenter je imel na obali zvezne države Sucre na globini 123 kilometrov.

Potres je dodobra pretresel stavbe na območju in prestrašil prebivalce, ki so pohiteli na plano, poročil o kakšni večji škodi ali ranjenih pa za zdaj ni.

Kot je povedal notranji minister Nestor Reverol, so potres čutili v več zveznih državah, do zdaj pa so dobili poročila, da je nekaj stavb strukturno poškodovanih.

Lombok
Novice Potresi na Lomboku zahtevali nove žrtve

Vanuatu pa je danes stresel močan potresni sunek z magnitudo 6,7, je sporočil ameriški seizmološki urad USGS. Žarišče potresa je bilo relativno plitko na globini 30 kilometrov, kljub temu pa niso izdali opozorila pred cunamijem. Prav tako ni poročil o žrtvah ali kakšni škodi.

Potres je imel žarišče severno od otoka Ambrym, ki je redkeje poseljen. Vseeno pa je potres pretresel celotno državo. Avstralski seizmologi opozarjajo, da bi lahko na območju kakšnih 60 kilometrov od žarišča nastala tudi večja škoda na stavbah.

Lombok
Novice Indonezijski otok že ves dan tresejo močni potresni sunki

Najbližje mesto Lakatoro je kakih 80 kilometrov stran, prestolnica Port Vila pa 190 kilometrov severno od epicentra potresa.

Vanuatu je sicer vajen močnejših potresov, saj leži na t. i. ognjenem obroču, kjer so potresi pogosti, aktivni pa so tudi številni vulkani. Država z okoli 280 tisoč prebivalci, ki živijo na 65 otokih, velja tudi za državo, ki jo tudi sicer rade pestijo naravne nesreče.

 
Potres, seizmograf
Novice Italijo stresel močan potres
Ne spreglejte