Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
10. 4. 2015,
12.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kuba Bogomil Ferfila

Petek, 10. 4. 2015, 12.12

8 let

Venezuele ne brigajo ameriški kapital in turisti, ki pa jih Kuba močno potrebuje (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glavni dogodek srečanja voditeljev držav Severne, Srednje in Južne Amerike, ki se začne danes v Panami, bo normalizacija odnosov med ZDA in Kubo, ki se vrha Amerik v preteklosti ni udeleževala.

Na predvečer vrha sta se tako na zgodovinskem srečanju že sestala zunanja ministra ZDA in Kube John Kerry in Bruno Rodriguez. Presodila sta, da državi dobro napredujeta glede obnovitve odnosov.

Kuba kot "nedolžna ovčica" "Kuba se vrhov Amerik v preteklosti ni udeleževala zaradi nasprotovanja ZDA, zato so preostali voditelji že grozili, da se tudi sami vrha ne bodo več udeležili. Po tem se je zgodila otoplitev odnosov, ki je ena od pomembnih točk zunanjepolitične strategije ameriškega predsednika Baracka Obame. Gre za prekinitev tistih norih odnosov s tako imenovanimi državami osi zla nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha. Med temi je bila tudi Kuba," pravi Bogomil Ferfila, profesor ameriških študij na Fakulteti za družbene vede.

"Ta Kuba je bila takšna nedolžna ovčica, medsebojna blokada pa je verjetno naredila škodo obema državama in vsej Južni Ameriki. Hvala bogu, da se je to zgodilo," je prepričan.

Bodo ZDA umaknile Kubo s seznama podpornic terorizma? Pred vrhom so se pojavljala številna ugibanja, ali bodo ZDA umaknile Kubo s seznama držav podpornic terorizma. Obama je sicer dejal, da so v Washingtonu končali preučevanje tega vprašanja, a podrobnosti ni razkril.

"Severno Korejo so že umaknili s seznama, predvidevam, da bodo tudi Kubo. Kolikor se spomnim, ni nekih velikih primerov podpore mednarodnega terorizma na Kubi, morda le v času, ko je bil še aktiven predsednik Fidel Castro. V zadnjih letih ni bilo omembe vrednega projekta, v katerem bi se to dalo dokazati," pravi Ferfila.

V levičarski ideologiji venezuelskega predsednika ni prostora za ZDA Če je ZDA uspelo normalizirati odnose s Kubo, pa so se odnosi z Venezuelo v zadnjem obdobju nekoliko zaostrili, predvsem zaradi sankcij, ki jih je Obama uvedel proti venezuelskim državnim uradnikom zaradi kršitev človekovih pravic.

"Kuba potrebuje ameriški kapital in turiste, na drugi strani pa je ta potreba Venezuele manjša oziroma v levičarski ideologiji zdajšnjega predsednika Venezuele Nicolasa Madura verjetno ne bo prostora za kakšne velike dogovore, zato po mojem mnenju prebojev v odnosih ne gre pričakovati," meni Ferfila in dodaja: "Treba je tudi vedeti, da se pri tovrstnih dogodkih vse pripravi vnaprej, na samem vrhu se lahko samo nekaj krona. Če bi se zgodil kakšen preboj, bi moralo biti to že dogovorjeno."

Bodo ZDA znale izkoristiti izboljšanje odnosov za izboljšanje trgovine? Kot je povedal tudi Obama sam, so odnosi ZDA z drugimi državami Amerik, predvsem zaradi izboljšanja odnosov s Kubo, trenutno najboljši v več desetletjih. Po besedah Ferfile je to priložnost za ZDA, "da naredijo več tudi na svojem južnoameriškem dvorišču in da poskušajo izkoristiti boljšo klimo za več trgovine".

Ne spreglejte