Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 12. 2015,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Venezuela parlamentarne volitve

Nedelja, 6. 12. 2015, 12.26

8 let

Venezuelci volijo nov parlament. Bo po 16 letih večino dobila opozicija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Venezueli so se danes ob 6. uri po krajevnem času (11.30 po srednjeevropskem) odprla volišča, na katerih bo 19,5 milijona Venezuelcev izbiralo svoje predstavnike v 167-članski parlament.

Glede na javnomnenjske raziskave ima opozicija po 16 letih možnost za večino v parlamentu. Zaradi napetih razmer v državi bi volitve lahko zaznamovalo nasilje.

Volišča bodo odprta do 18. ure po krajevnem času (23.30 po srednjeevropskem), prve izide pa je pričakovati v ponedeljek zjutraj. Venezuelci bodo svoje glasove lahko oddali na okoli 40 tisoč glasovalnih strojih.

Se obdobje levičarskih politikov v Južni Ameriki končuje? Opozicija je z zavezništvom Omizje za demokratično enotnost po oceni opazovalcev enotna kot že dolgo ne. Napovedali so, da bodo v primeru zmage na volitvah prihodnje leto pripravili referendum o odstavitvi predsednika države Nicolasa Madura.

Zmaga konservativcev v Venezueli bi bila hkrati tudi pokazatelj, da se obdobje levičarskih politikov v Južni Ameriki počasi končuje.

Maduro, ki je nasledil dolgoletnega predsednika Huga Chaveza, je tri dni pred volitvami na zborovanju pred več sto tisoč privrženci v prestolnici Caracas dejal, da bodo parlamentarne volitve prinesle odločitev, ali bo država nadaljevala zdajšnjo pot, ali se bo "pogreznila v brezno".

Socialistom gre na roko razdelitev volilnih okrajev in volilni sistem Konservativni opoziciji je očital "antipatriotizem in korupcijo". Opozicijski politiki si po njegovih besedah želijo politiko samo za elito in se ne nameravajo boriti za izobraževanje, infrastrukturo in nova stanovanja.

Hkrati je volivce pozval, naj na volitvah "podelijo lekcijo imperializmu". Svoje privržence je pozval, naj najmanj deset rojakov prepričajo, da bodo glasovali za socialiste.

Socialistom gre na roko tako razdelitev volilnih okrajev kot volilni sistem. Mednarodni opazovalci niso dovoljeni, samo predstavniki Unije južnoameriških narodov, ki so pred tem pregledali 40 tisoč volilnih naprav. V primeru poraza opozicije to prinaša nevarnost, da se bo opozicija podala na ulice in zahtevala razveljavitev volitev.

Ne spreglejte