Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
5. 10. 2017,
16.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

Nicolas Maduro bejzbol Venezuela

Četrtek, 5. 10. 2017, 16.41

6 let, 6 mesecev

Venezuelci stradajo, a za šport so se našli milijoni

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

venezuela, trgovina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nad bejzbolom navdušeni Venezuelci so razdeljeni: medtem ko v državi primanjkuje osnovnih življenjskih potrebščin, je tamkajšnji voditelj Nicolas Maduro bejzbolski ligi dal na milijone dolarjev.

Medtem ko ljudje v Venezueli - med njimi tudi tam živeči Slovenci - stradajo in jim primanjkuje zdravil, je Maduro profesionalni bejzbolski ligi Venezuele (LVBP), ki naj bi se začela prihodnji teden, namenil deset milijonov dolarjev. Z denarjem naj bi subvencionirali prestope igralcev in kupili opremo za začetek sezone priljubljene nacionalne lige, ki jo sestavlja osem moštev, poročajo tuji mediji.

Čeprav so navdušenci nad bejzbolom, Venezuelci menijo, da bi bilo bolje denar porabiti za nakup osnovnih potrebščin v državi, ki jo poleg gospodarske pretresa tudi politična kriza. Med večmesečnimi protesti proti socialistični Madurovi vladi je umrlo najmanj 125 ljudi.

Nepotrebno zapravljanje ali vsaj nekaj razvedrila?

"Namesto da financira bejzbol, bi morala vlada kupiti zdravila, hrano in druge stvari, ki jih nimamo. To, da država daje denar ligi, je absurd," meni Javier Hernandez, prodajalec rekvizitov športnega kluba Caracas Lions iz venezuelske prestolnice.

Drugi, kot je Leonardo Perez, menijo, da obupani Venezuelci potrebujejo nekaj občutka normalnosti. "Kljub veliki krizi potrebujemo razvedrilo, bejzbol pa Venezuelcem teče po žilah," trdi.

Vseeno nekateri menijo, da bi morali ligo začasno prekiniti. "Morali bi biti razumni. Iz humanitarnih razlogov, zaradi otrok, ki umirajo zaradi pomanjkanja hrane in zdravil," je dejal Alfredo Pedrique, trener bejzbola, ki je lani vodil Caracas Lions.

Venezuelci "imamo bejzbol v krvi". | Foto: Reuters Venezuelci "imamo bejzbol v krvi". Foto: Reuters

V Venezueli pa ne primanjkuje samo hrane in zdravil ter drugih življenjskih potrebščin, ampak tudi gotovine, zaradi česar so uvedli strog nadzor nad menjalnimi tečaji. Večina Venezuelcev mora menjati dolarje po tečaju 3,345 bolivarja za dolar. Dolarje pa je v državi, katere tuje rezerve pohajajo, težko dobiti. Številni se zato zatekajo na črne trge, kjer je treba za en dolar odšteti 28 tisoč bolivarjev.

Vlada je bejzbolski ligi odredila menjalni tečaj 1:10. "Kdo mi bo prodajal kije in žogice v bolivarjih?" se sprašuje Juan Jose Avila, predsednik LVBP. Vodenje lige je prevzel februarja z nalogo, da ligo, ki obstaja že od leta 1946, ohrani pri življenju. Če bi ligo odpovedali, bi brez dela ostalo okoli šest tisoč ljudi, posredno ali neposredno povezanih z njo.

Ne spreglejte