Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2022,
13.10

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Natisni članek

tabloidi mediji poročanje Vladimir Putin vojna Srbija

Četrtek, 28. 4. 2022, 13.10

1 leto, 12 mesecev

Veliki preobrat na naslovnicah srbskih tabloidov: "Putin Srbiji zabodel nož v hrbet"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

"Putin je Srbiji zabodel nož v hrbet,"  je zapis, ki danes množično preplavlja naslovnice srbskih tabloidov. To so prvi kritični naslovi v srbskih medijih od začetka ruske invazije na Ukrajino. 

Današnje izdaje vodilnih provladnih tabloidov v Srbiji so prvič od začetka vojne v Ukrajini objavile naslovnice z zelo kritičnimi naslovi o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, poroča European Western Balkans. 

Naslovi so odziv na izjavo ruskega predsednika z dne 26. aprila, da imata Ljudska republika Doneck in Lugansk enako pravico odločati o svoji suverenosti brez dovoljenja centralne vlade kot Kosovo.

"Putin je Srbiji zabil nož v hrbet: Kosovo zamenjal za Donbas" je največji naslov na prvi strani današnjega srbskega telegrafa. 

Negativne odzive na izjave so objavili tudi drugi tabloidi. "Tako torej, bratje Rusi? Putin Srbiji zabodel nož v hrbet," "Putin zaradi svoje vojne pozabil na Kosovo in Srbijo", "Plačamo ceno svetovnega konflikta: Putin igra na karto Kosova", "Proslava v Prištini, Zagrebu in Sarajevu po Putinovi izjavi", "Goli interes: Putin ščiti interese Rusije." 

Putin je v preteklosti že omenil primer Kosova in ga uporabil za utemeljitev priključitve Krima. Ostrih odzivov teh časopisov pa do danes ni bilo.

Tabloidi že leta poročajo prorusko, tudi v času ruske invazije na Ukrajino 

Tabloidi veljajo za blizu vladajoči Srbski napredni stranki, ki naj bi vplivala na njihovo uredniško politiko, in so najbolj brani časopisi v Srbiji.

Ti časopisi že leta poročajo prorusko in pogosto objavljajo razkošne pohvale Putinu kot zaščitniku interesov Srbije v svetu, zlasti na Kosovu. Prav tako so bili vir dezinformacij o vojni v Ukrajini in Rusiji nasploh. Tabloid informer je 22. februarja objavil znameniti naslov "Ukrajina napadla Rusijo".

Poročanje tabloidov se je od začetka vojne v Ukrajini hitro razvijalo. V prvih dneh invazije je vsebovalo odkrito podporne naslove v prid Rusiji, sledilo pa je bolj nevtralno stališče do Kijeva in Moskve, vendar z dosledno interpretacijo, po kateri sta glavna krivca za konflikt Zahod in Ukrajina sama.

Srbija se sicer v zadnjih tednih sooča z vse večjim diplomatskim pritiskom ZDA in EU, da bi se uskladila s sankcijami proti Rusiji.

Vladimir Putin
Novice Je to novi Slobodan Milošević, pred katerim vsi trepetajo?
Vladimir Putin Aleksander Vučić
Novice Vučić: Srbija ostaja na evropski poti, a ne bo obrnila hrbta Rusiji
Novice Srbi, odločite se: EU ali Rusija?

 

Ne spreglejte