Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2022,
12.52

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

nasedli kiti Tasmanija kit

Sreda, 21. 9. 2022, 12.52

1 leto, 7 mesecev

Velika reševalna akcija: domačini jih pokrivajo z odejami in polivajo z vodo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Na oddaljeni plaži na zahodni obali Tasmanije v Avstraliji je nasedlo 230 kitov, vsaj polovica je mrtvih, so sporočili tamkajšnji uradniki. Preostale poskušajo rešiti, domačini jih pokrivajo z odejami in polivajo z vedri vode, poroča BBC. 

Polovica jate, za katero se domneva, da so kiti piloti, naj bi bila še vedno živa, polovica nasedlih kitov pa je mrtva, poroča BBC. Razlog za naplavitev še ni znan, so dodali. Dan pred tem so na otoku King v Bassovi našli ločeno množico nasedlih kitov. Med 14 mladimi kiti je bil eden mrtev. 

Strokovnjaki 230 naplavljenih kitov, ki so jih odkrili v sredo, nameravajo rešiti, vendar je reševanje zaradi lokacije kompleksno, so zapisali v izjavi ministrstva za naravne vire in okolje Tasmanije. Na območje pošiljajo reševalce. Skušali bodo rešiti kite, ki so še dovolj zdravi, da jih vrnejo v morje. Domačini nasedle kite pokrivajo z odejami in jih polivajo z vedri vode, da bi jih ohranili pri življenju. 

Pred dvema letoma je na isti lokaciji nasedlo skoraj 500 kitov pilotov 

Kiti piloti so zelo družabni sesalci in so znani po tem, da nasedejo v skupinah, ker potujejo v velikih, tesno povezanih skupnostih, ki so odvisne od stalne komunikacije.

Pred dvema letoma je na isti lokaciji nasedlo največ kitov v Avstraliji, in sicer 480. Poginilo jih je 380, okoli sto pa jih je po zaslugi reševalcev preživelo.

Znanstvenica za divje živali Vanessa Pirotta je za BBC povedala, da so kiti najverjetneje napačno navigirali, sledili bolnemu ali dezorientiranemu voditelju ali pa so se, ko so prišli v plitvejše vode, prestrašili. Povedala je, da bi na to lahko vplivale tudi podnebne spremembe, na primer temperatura vode. 

Novice Tako so kiti presenetili vesela suparja #video
Novice Na Novi Zelandiji poginilo skoraj 30 nasedlih kitov
Ne spreglejte