Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
9.47

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Rishi Sunak kajenje Velika Britanija

Sreda, 17. 4. 2024, 9.47

1 mesec, 1 teden

Velika Britanija z novimi koraki za omejitev kajenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
kajenje, cigarete | Zaradi kajenja v Veliki Britaniji sicer umreta kar dve tretjini dolgotrajnih kadilcev, vsako leto pa kajenje povzroči okoli 80 tisoč smrti. | Foto Shutterstock

Zaradi kajenja v Veliki Britaniji sicer umreta kar dve tretjini dolgotrajnih kadilcev, vsako leto pa kajenje povzroči okoli 80 tisoč smrti.

Foto: Shutterstock

V spodnjem domu britanskega parlamenta so poslanci v torek potrdili predlog zakona, ki prepoveduje prodajo tobačnih izdelkov vsem, ki so se rodili po 1. januarju 2009. Gre za ukrep, s katerim si britanska vlada prizadeva postopoma znižati število kadilcev. Predlog mora sedaj potrditi tudi zgornji dom parlamenta.

Britanski premier Rishi Sunak je že oktobra lani predstavil načrte za prepoved prodaje tobačnih izdelkov osebam, rojenim po 1. januarju 2009. Na prvem glasovanju o predlogu v spodnjem domu parlamenta je v torek zanj glasovalo 383 poslancev, 67 pa jih je bilo proti. Med slednjimi je bilo tudi več poslancev vladajočih konservativcev.

"S sprejetjem zakona bi lahko že leta 2040 skoraj popolnoma odpravili kajenje med mladimi," je ob predstavitvi predloga v parlamentu dejala britanska ministrica za zdravje Victoria Atkins in opozorila, da v odvisnosti ni svobode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nikotin ljudem jemlje svobodo izbire. Velika večina kadilcev začne kaditi v mladosti, tri četrtine pa jih pravi, da če bi lahko zavrteli čas nazaj, ne bi začeli kaditi," je poudarila.

Na račun predloga tudi kritike

Kljub temu, da gre za predlog vlade, so mu nasprotovali številni konservativni poslanci. Nekdanja predsednica vlade Liz Truss je potezo označila za napad na osebne svoboščine. "Zelo pomembno je, da zaščitimo ljudi, dokler v času odraščanja niso sposobni odločanja, vendar mislim, da je celotna ideja, da lahko odrasle zaščitimo pred njimi samimi, zelo problematična," je dodala.

Tudi nekdanji premier Boris Johnson je prejšnji teden kritiziral predlog in dejstvo, da namerava "stranka Winstona Churchilla prepovedati cigare", označil za noro, poroča britanski BBC.

"Če bo parlament sprejel zakon, bo Velika Britanija v samem ospredju boja za izkoreninjenje enega najbolj škodljivih izumov sodobnega časa," pa je ocenil Lion Shahab, eden od vodij raziskovalne skupine za tobak in alkohol na univerzi University College London.

Vsako leto umre 80 tisoč ljudi

Zaradi kajenja v Veliki Britaniji sicer umreta kar dve tretjini dolgotrajnih kadilcev, vsako leto pa kajenje povzroči okoli 80 tisoč smrti. Poleg tega je v Angliji skoraj vsako minuto v bolnišnico sprejeta oseba, ki ima težave, povezane s kajenjem, kot so bolezni srca in rak na pljučih.

kajenje, cigarete
Trendi Izumil nakit, ki naj bi kadilcem pomagal prenehati kaditi #foto
Kajenje
Novice Konec kajenja v kadilnicah in prepoved uporabe večine arom
Ne spreglejte