Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 6. 2018,
17.57

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Velika Britanija ZDA

Četrtek, 28. 6. 2018, 17.57

5 let, 10 mesecev

Velika Britanija vedela, da ZDA zlorabljajo teroristične pripornike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Velika Britanija | Foto STA

Foto: STA

Velika Britanija je dopuščala "neopravičljivo" zlorabo oseb, ki so jih ZDA v okviru vojne proti terorizmu pridržale po 11. septembru 2001, prav tako je sodelovala v načrtovanju izrednih izročitev pripornikov, je razvidno iz danes predstavljenega britanskega parlamentarnega poročila.

Parlamentarni odbor za obveščevalne zadeve in varnost je danes predstavil poročilo, v katerem so zapisali, da je Velika Britanija zagotovo vedela, kako ZDA ravnajo z nekaterimi priporniki, poroča britanski BBC.

Glede na poročilo je London še naprej delil informacije z zavezniki v 232 primerih, pri katerih so britanski sodelavci vedeli za zlorabo pripornikov ali sumili o njej.

Obstaja resna grožnja mučenja in nečloveškega ravnanja

Britanska premierka Theresa May je komentirala, da so britanski uslužbenci delali v "novem operativnem okolju, ki je bilo polno izzivov", in da nekateri niso bili pripravljeni na to. Priznala je, da domnevne grožnje pripornikom s strani obveščevalcev in vojakov niso bile sprejemljive.

Poslanci so v poročilu razkrili tudi tri primere, ko sta britanski tajni agenciji MI5 in MI6 ponudili denar oz. finančno podprli druge, da bi izpeljali izročitveno operacijo. Glede na vpletene države se to lahko opiše kot "izredne izročitve", saj je obstajala resna grožnja mučenja ali krutega in nečloveškega ravnanja, še piše v poročilu.

Odkrili so tudi kar 28 primerov, pri katerih so britanske varnostne službe načrtovale izročitev ali se strinjale o njej, ki so jih predlagali drugi, ter dodatnih 22 primerov, ko so Britanci posredovali informacije, da so lahko izpeljali izročitve.

Tajni agenti so osebno videli zlorabo zapornikov

Poslanci sicer niso odkrili dokazov o izročitvenih poletih znotraj britanskega zračnega prostora, sta pa dva pripornika zamenjala letalo na otoku Diego Garcia, ki je del britanskega ozemlja v Indijskem oceanu, na njem pa imajo bazo tudi ZDA.

V parlamentarnem poročilu so še zavrnili trditve obveščevalnih služb, da so bili izpostavljeni primeri le "osamljeni incidenti". Varnostne službe in ministri v vladi Tonyja Blaira bi lahko storili več, da bi vplivali na ravnanje ZDA, očitajo v poročilu.

Varnostni poznavalec Gordon Corera je za BBC dodal, da v poročilu ni dokazov, da so bile britanske obveščevalne agencije neposredno del zlorabe, ampak je obstajalo 13 primerov, ko so tajni agenti osebno videli zlorabo pripornikov.

EU, zastava, Evropska unija
Novice Francija, Nemčija, Velika Britanija in EU pozivajo ZDA, naj jih izvzamejo iz sankcij proti Iranu
Ne spreglejte