Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 7. 2011,
15.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Afganistan Velika Britanija

Nedelja, 3. 7. 2011, 15.23

8 let

Velika Britanija naj bi napovedala nov umik sil iz Afganistana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanski premier David Cameron naj bi v sredo objavil umik najmanj 500 vojakov iz Afganistana do konca leta 2012, pišejo britanski mediji.

Cameron naj bi se za potezo odločil po nedavni podobni odločitvi ZDA. Velika Britanija bi tako stopila korak bližje svojemu cilju, umiku vseh bojnih enot iz Afganistana do leta 2015. Če bo Cameron res odredil vrnitev dela britanskega kontingenta, bo število britanskih vojakov v Afganistanu padlo pod 9000. A poročila britanskih medijev, ki razkrivajo premierove domnevne načrte, se razhajajo v številkah. Britanski časnik Sunday Times tako poroča o objavi umika do 800 vojakov do konca leta 2012, medtem ko časnik Sunday Telegraph piše o umiku 500 vojakov do sredine prihodnjega leta. Britansko ministrstvo za obrambo je sicer potrdilo, da naj bi se nekaj vojakov iz Afganistana vrnilo predčasno, vendar ni podalo nikakršnih podrobnosti. 200 Britancev se je že vrnilo "Premier je bil jasen glede tega, da britanski vojaki do leta 2015 ne bodo več sodelovali v bojih v Afganistanu in prav je, da vojake pošljemo domov prej, kjer to dovoljuje dosežen napredek in z upoštevanjem vojaških nasvetov," je povedal tiskovni predstavnik ministrstva. Umik, ki je predmet razprave, bi bil dodatek k umiku 400 članov britanskega podpornega osebja iz Afganistana, ki ga je Cameron maja napovedal do sredine februarja 2012 in ki že poteka. Domov se je tako že vrnilo 200 Britancev.

A Sunday Telegraph navaja tudi izjavo neimenovanega uslužbenca ministrstva za obrambo, ki se boji, da bi prehiter umik britanskih sil iz Afganistana "talibanom poslal napačno sporočilo".

Večji kontingent je le še ameriški Britanski kontingent v Afganistanu trenutno sestavlja 9500 vojakov, ki so nameščeni v Helmandu na jugu države. S 33.000 je večji le še ameriški kontingent, vendar je ameriški predsednik Barack Obama junija napovedal umik vseh ameriških bojnih enot iz države do sredine leta 2012. Njegovi odločitvi je hitro sledila Francija, ki bo do konca letošnjega leta domov poklicala nekaj sto svojih vojakov. Umiki sodijo v okvir dogovora zahodnih držav, da bodo nadzor nad varnostjo v državi do konca leta 2014 predale afganistanskim silam.

Ne spreglejte