Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2022,
8.03

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

54

Natisni članek

Rusija vojna Ukrajina

Ponedeljek, 2. 5. 2022, 8.03

1 leto, 11 mesecev

Ponosni, da so na Putinovem seznamu sovražnih držav #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

54

68. dan vojne v Ukrajini. "Poljska je ponosna, da je na Putinovem seznamu sovražnih držav," je pred srečanjem z drugimi ministri v Bruslju dejala Anna Moskwa, poljska ministrica za okolje in podnebje. Poudarila je, da so na Poljskem pripravljeni postati popolnoma neodvisni od ruske nafte. Ukrajinska obveščevalna služba je sicer danes objavila, da je znotraj svoje vojske odkrila rusko vohunsko verigo. Poleg tega so iz jeklarne Azovstal evakuirali več kot sto civilistov. 

Dnevni pregled dogodkov

19.15 Nov napad na Odeso: več mrtvih in ranjenih 
17.46 Neuradno: Finska bo še ta mesec zaprosila za članstvo v NATU
17.16 Članice EU neenotne glede embarga na rusko nafto
16.16 Poljska: Pripravljeni smo biti popolnoma neodvisni od ruske nafte
15.20 Moskva: Od sobote iz Mariupolja evakuiranih 126 civilistov
14.42 Ruska "zlovešča" propaganda
14.06 V podzemlju smo preživeli "dva meseca teme"
14.04 Ukrajina trdi: Ubili smo že toliko ruskih vojakov
12.27 Finci zaradi vojne v Ukrajini odstopili od gradnje jedrske elektrarne z ruskim Rosatomom
12.25 London: Rusija izgubila veliko bojne moči
11.28 Ranjen general Valerij Gerasimov
10.36 Tako Rusi grozijo Angležem
8.57 Lavrov: Rusija ne namerava končati vojne v Ukrajini do 9. maja
8.25 Ukrajina: Odkrili smo vohune v ukrajinskem vojaškem štabu
8.16 Lavrov: Zelenski ima v sebi židovsko kri, imel jo je tudi Hitler
8.01 V nedeljo v obstreljevanju Donetska in Harkova umrlo osem civilistov
7.55 Potrebni vsaj še dve evakuaciji
7.50 Evakuacija civilistov iz Azovstala

19.15 Nov napad na Odeso: več mrtvih in ranjenih 

Danes popoldne je bil na Odeso izveden nov raketni napad, so sporočili ukrajinski uradniki. V mestu se je zaslišala močna eksplozija, ki ji je sledil oblak dima.

Tiskovni center varnostnih in obrambnih sil je sporočil, da so ruske čete izvedle napad na mestno infrastrukturo. Povedali so, da je poškodovan en verski objekt.

To je že drugi napad v zadnjih dneh. V soboto so ukrajinske oblasti sporočile, da je pristajalno stezo na letališču v Odesi prizadel raketni napad.

Lokalni guverner Maksim Marchenko je dejal, da so mrtvi in ​​ranjeni, a več podrobnosti ni navedel.

Ukrajinski uradniki so sporočili, da je bil v raketnem napadu, ki je zadel cerkev in stanovanjsko hišo v Odesi, ubit otrok. Še enega otroka pa so prepeljali v bolnišnico, so povedali.

Eksplozija je poškodovala okna, stene in streho sosednje pravoslavne cerkve.

17.46 Neuradno: Finska bo še ta mesec zaprosila za članstvo v NATU

Pogovori med Finsko in Švedsko o morebitni skupni prijavi k Natu so se potem ko se je začela ruska invazija na Ukrajino okrepila. 

Finski časnik Iltalehti zdaj poroča, da bo Finska zaprosila za članstvo v Zahodnem vojaškem zavezništvu 12. maja.

Tega poročila ni mogoče neodvisno preveriti.

17.16 Članice EU neenotne glede embarga na rusko nafto

Države članice Evropske unije še vedno niso enotne glede embarga na uvoz ruske nafte. Temu najglasneje nasprotuje Madžarska, medtem ko se za to močno zavzema Poljska. Nemčija in Avstrija pa sta omilili svoje stališče in sta pripravljeni sprejeti embargo.

Poljska ministrica za okolje Anna Moskwa se je pred današnjim zasedanjem ministrov EU, pristojnih za energetiko, zavzela za takojšnjo uvedbo sankcij proti Rusiji na področjih nafte in plina. "To je nujen korak, ki mora biti vključen v naslednji sveženj sankcij. Najbolje je, da se uvede oboje hkrati," je poudarila.

Grožnje z vetom na embargo na nafto, s katerim je zagrozila tradicionalna poljska zaveznica Madžarska, medtem ni želela komentirati. Dejala je, da želi najprej govoriti z madžarskim kolegom.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck pa je v odzivu na madžarsko grožnjo z vetom izrazil razumevanje za to, da nekatere države potrebujejo več časa, da se pripravijo na prepoved uvoza ruske nafte. Vendar pa morajo po njegovem mnenju vse prispevati svoj delež pri tem.

Vse države članice je pozval, naj kar se da hitro zmanjšajo odvisnost od ruskih energentov. "Solidarnost z Ukrajino zahteva, da hitro in drastično zmanjšamo dobavo fosilnih goriv iz Rusije," je poudaril.

Madžarska je pred tem zagrozila, da bo z vetom preprečila uvedbo sankcij Evropske unije na uvoz ruskega plina in nafte. Vodja kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana Gergely Gulyas je v nedeljo zvečer na madžarski televiziji poudaril, da nikoli ne bodo podprli tovrstnih sankcij.

Do embarga na uvoz ruske nafte sta bili še nedolgo nazaj zadržani tudi Nemčija in Avstrija, a sta zdaj omilili svoje stališče. Habeck je danes ponovil, da je Nemčija storila veliko za zmanjšanje odvisnosti od nafte iz Rusije in da je pripravljena na uvedbo embarga.

Podobno je pred zasedanjem ministrov v Bruslju povedala avstrijska ministrica za energetiko Leonore Gewessler. "Avstrija je pripravljena podpreti embargo na nafto, če se Evropska komisija in države članice odločijo za to," je dejala.

16.16 Poljska ministrica: Pripravljeni smo biti popolnoma neodvisni od ruske nafte

Poljska je pripravljena postati popolnoma neodvisna od ruske nafte in podpreti druge države, da zmanjšajo svoje dobave fosilnih goriv iz Rusije, je dejala ministrica za okolje in podnebje Anna Moskwa.

"Poljska je ponosna, da je na Putinovem seznamu sovražnih držav," je še dejala novinarjem pred srečanjem z drugimi ministri v Bruslju, kjer so razpravljali o energiji.

Zagotovila je tudi, da bodo poljska skladišča plina za zimo napolnjena.

15.20 Moskva: Od sobote iz Mariupolja evakuiranih 126 civilistov

Ruska vojska je danes sporočila, da je bilo iz oblegane jeklarne Azovstal v ukrajinskem mestu Mariupolj od sobote na varno evakuiranih 126 ljudi. Več kot polovica se jih je odločila za evakuacijo na ozemlje pod ukrajinskim nadzorom, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

"69 civilistov, ki so se odločili za umik na območje pod nadzorom režima v Kijevu, je bilo predanih predstavnikom Združenih narodov in Rdečega križa in se trenutno v konvoju vozil odpravljajo proti Zaporožju," so sporočili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kot so dodali, ruska vojska zagotavlja varnost humanitarnega koridorja. Ukrajinska stran je sicer danes poročala, da so ruske enote znova začele obstreljevati Azovstal, poroča britanski BBC.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so za danes predvidene nove evakuacije civilistov iz Azovstala, vendar pa naj bi civilisti še vedno čakali na avtobuse, poroča BBC. Mestne oblasti so civiliste pozvale, naj ostanejo na zbirnem mestu, saj še vedno upajo, da bo evakuacija vendarle stekla.

14.42 Ruska "zlovešča" propaganda

Rusi so naredili propagandni video, v katerem so zagotovili življenje ujetim ukrajinskim borcem, če se predajo. V videu se pojavi tudi eden izmed ujetih borcev iz azovškega bataljona. Rusi so ga po videu umorili, slike njegovega telesa pa poslali njegovi materi.

14.06 V podzemlju smo preživeli "dva meseca teme"

Sedemintridesetletna Natalija Usmanova je opisala, da so v zatohlem podzemlju industrijskega kompleksa v Azovstalu preživeli "dva meseca teme". "Ne morem verjeti, dva meseca smo bili v temi," je povedala za BBC. Prepričana je bila, da bo umrla. "Ko smo bili na avtobusu, sem rekla svojemu možu: 'Vasja, ne bo nama več treba hoditi s svetilko na stranišče!'"

"Eksplozije so bile silovite in v zaklonišča smo se skrili pred nevarnostjo po svoji volji kot delavci v tovarni, saj smo vedeli, da se ruske sile bližajo. Bali smo se celo pokukati ven, da bi vdihnili svež zrak," je še dodala Natalija.

14.04 Ukrajina trdi: Ubili smo že toliko ruskih vojakov

Ukrajinska stran trdi, da so v dosedanjih bojih ubili že več kot 23.800 ruskih vojakov. Vojna v Ukrajini traja že od 24. februarja.

12.27 Finci zaradi vojne v Ukrajini odstopili od gradnje jedrske elektrarne z ruskim Rosatomom

Finski konzorcij Fennovoima je odstopil od pogodbe z rusko skupino Rosatom, s katero je načrtoval gradnjo tretje finske jedrske elektrarne. Finci so kot razlog za odstop od projekta navedli vojno v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vojna v Ukrajini je povečala tveganja pri projektu," je v sporočilu za javnost zapisal konzorcij Fennovoima. Ob tem so izpostavili tudi znatne zamude pri investiciji. Finci so 1.200-megavatni reaktor, ki bi ga oblikovali Rusi, načrtovali v mestu Pyhäjoki, ki je okoli 100 kilometrov oddaljen od pristanišča Oulu na severu države.

Projekt Hanhikivi 1, v katerem ima ruski Rosatom 34-odstotni delež, so večkrat zamaknili, vlagatelji med drugim še niso uspeli pridobiti gradbenega dovoljenja, poroča AFP.

Gre sicer za enega večjih projektov v EU, v katerega so vpletena ruska podjetja. Dva dni po ruski invaziji na Ukrajino je finska vlada sporočila, da bo preučila varnostna tveganja pri projektu, ki je bil ocenjen na 7,5 milijarde evrov.

Iz konzorcija so ob tem sporočili, da odločitev ni bila lahka. "Tako velik projekt je zelo kompleksen, odločitve pa se sprejemajo šele po temeljitem premisleku," so zapisali.

V dveh finskih jedrskih elektrarnah trenutno deluje pet reaktorjev. Obe sta locirani ob Baltskem morju in proizvedeta približno 30 odstotkov finske elektrike, poroča AFP. Peti reaktor Olkiluoto 3, ki ga je zgradil finsko-nemški konzorcij Areva-Siemens, so v sistem vklopili marca in bo, ko bo septembra začel polno obratovati, predvidoma proizvedel 15 odstotkov finske elektrike.

12.25 London: Rusija izgubila veliko bojne moči

Odkar je Rusija pred več kot devetimi tedni začela invazijo na Ukrajino, je izgubila veliko bojne moči, saj precejšnje število ruskih vojakov ni več sposobnih za bojevanje, je danes sporočila britanska obveščevalna služba. Najbolj naj bi bile izčrpane nekatere elitne enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva je ob začetku invazije v Ukrajino razporedila več kot 120 taktičnih bataljonskih skupin, kar predstavlja približno 65 odstotkov vseh njenih kopenskih sil, je sporočila obveščevalna služba britanskega obrambnega ministrstva. Po njihovih podatkih zdaj več kot četrtina teh enot verjetno ni več sposobna za boj.

Stopnja izčrpanosti naj bi bila največja zlasti pri nekaterih elitnih enotah, vključno s padalci. "Rusija bo verjetno potrebovala več let, da bo obnovila te sile," so sporočili v Londonu.

Britanska vlada že več tednov pogosto objavlja obveščevalne ocene o vojni. Moskva London medtem obtožuje ciljno usmerjene kampanje dezinformiranja.

Rusija sicer po navedbah generalštaba v Kijevu danes nadaljuje z napadi na vzhodu Ukrajine. Ruske enote so še naprej poskušale ustvariti ugodne pogoje za napade na mesta Slovjansk, Sjeverodonetsk in Rubižne, še vedno obstreljujejo tudi Harkov.

Ukrajinski droni so danes v bližini Kačjega otoka potopili dva ruska patruljna čolna, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo in objavilo posnetke eksplozije.

Po navedbah ukrajinskih virov je Rusija z raketami ponovno napadla nevojaške cilje v Ukrajini. V regiji Dnepropetrovsk je bilo uničeno veliko skladišče žita, je danes sporočila vojaška uprava regije. V napadu ni bil poškodovan nihče, poroča dpa.

11.28 Ranjen general Valerij Gerasimov

Po poročanju oblasti v Kijevu in nekaterih poročevalcev je bil med napadom v mestu Izjum blizu Harkova lažje ranjen načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov.

Gerasimov naj ne bi bil v smrtni nevarnosti, je pa utrpel poškodbe noge in kolka, zato so ga ruske sile iz bojišča umaknile nazaj v domovino.

Na istem ozemlju je bil pred tem ubit še eden od visokih predstavnikov ruske vojske, 55-letni generalmajor Andrej Simonov.

10.36 Tako Rusi grozijo Angležem

Tako so Rusi predstavili novo jedrsko grožnjo, s katero želijo ustrahovati prebivalce angleškega otoka. Na nacionalni ruski televiziji je Dmitri Kiselov povedal, da lahko podvodni dron, ki ga ni mogoče zaustaviti, ko je enkrat izstreljen, na bojni glavi proizvede do 100 megaton energije. Tarči se približa na globini enega kilometra s hitrostjo 200 kilometrov na uro. Če bi podvodni izstrelek zadel obalo Velike Britanije, bi to povzročilo 500 metrske valove, ki bi angleške otoke spremenili v radioaktivno puščavo, kjer še dolgo ne bi bilo mogoče živeti.

8.57 Lavrov: Rusija ne namerava končati vojne v Ukrajini do 9. maja

Rusija ne namerava končati vojne v Ukrajini do dneva zmage 9. maja, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov in dodal, da bo trajanje vojne odvisno predvsem od potrebe po zmanjšanju tveganj za civilno prebivalstvo in rusko vojsko. Zahodne medije je medtem obtožil, da so izkrivljali njegove izjave o nevarnostih jedrske vojne.

Lavrov je v pogovoru za italijansko televizijo Mediaset poudaril, da Moskva ne bo hitela s končanjem "posebne vojaške operacije" pred obletnico, ki obeležuje kapitulacijo nacistične Nemčije pred zavezniškimi silami leta 1945, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naša vojska svojih dejanj ne bo umetno prilagajala nobenemu datumu, vključno z dnevom zmage," je dejal Lavrov v intervjuju, ki je bil objavljen v nedeljo. "Kot vedno bomo slovesno praznovali 9. maj. Spomnite se tistih, ki so padli za osvoboditev Rusije in drugih republik nekdanje ZSSR, za osvoboditev Evrope izpod nacistične kuge," je še dodal.

Rusija običajno praznuje dan zmage v velikem slogu, z veliko vojaško parado v središču Moskve in govorom predsednika Vladimirja Putina, v katerem poudari vodilno vlogo države pri porazu fašizma v Evropi.

Zahodne medije je Lavrov obtožil, da so izkrivljali njegove pripombe o nevarnostih jedrske vojne, in dodal, da si Rusija neutrudno prizadeva doseči sporazume, ki bi zagotovili, da nihče ne bo sprožil jedrske vojne, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Pri tem je dodal, da je bila Rusija pobudnica sprejetja izjave o nedopustnosti jedrske vojne, ki je bila sprejeta na srečanju predsednikov Rusije Vladimirja Putina in ZDA Joeja Bidena junija 2021 v Ženevi. Zahodne medije je prav tako obtožil, da so ignorirali grožnje in opazke o jedrskem orožju, ko so te prihajale s strani zahodnih sil.

Nato in EU je obtožil, da sta se sprijaznila s prevlado Washingtona. ZDA in Kanado je prav tako obtožil, da usposabljata neonacistične enote, ki so se znašle v vrstah ukrajinske vojske, pri čemer se je skliceval na pripadnike ukrajinskega bataljona Azov, katerega pripadniki se še vedno zadržujejo v tovarni Azovstal v Mariupolu in branijo kompleks, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je bataljon, v katerem prevladujejo nacionalisti in je povezan s skrajno desnico, že večkrat obtožila vojnih zločinov, ni pa za to predložila nobenih dokazov, poroča dpa.

8.25 Ukrajina: Odkrili smo vohune v ukrajinskem vojaškem štabu

Ukrajinska obveščevalna služba je objavila, da je odkrila rusko vohunsko verigo. "Eden od vohunov naj bi bil zaposlen pri glavnem generalštabu ukrajinske vojske," je v nedeljo zvečer povedal Oleksij Arestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega.

Podrobnosti o vohunski verigi ni razkril, povedal je le za eno tarčo, ki jo je imela za cilj ta skupina. "Nameravali so sestreliti potniško letalo nad Rusijo ali Belorusijo in odgovornost za to pripisati Ukrajini," je povedal. Dodal je, da bi za to operacijo uporabili ukrajinske zaloge protizračnih raket.

8.16 Lavrov: Zelenski ima v sebi židovsko kri, imel jo je tudi Hitler

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v intervjuju napadel Ukrajino in predsednika Zelenskega, češ da Zelenski "ne zanika nacističnih elementov v svoji državi".

"Verjamem, da je imel tudi Adolf Hitler v sebi židovsko kri," je dodal Lavrov. "Zelenski lahko zagovarja mir, če bo prenehal svoji nacistični vojski dajati ukaze in izvajati kriminal," je povedal ruski zunanji minister.

8.01 V nedeljo v obstreljevanju Donetska in Harkova umrlo osem civilistov

Ukrajinske oblasti so medtem sporočile, da je v ruskem obstreljevanju na območju Donetska in Harkova v nedeljo umrlo osem civilistov.

"1. maja so bili v ruskem obstreljevanju v regiji Donetsk ubiti štirje civilisti, vsi v Limanu. Ranjenih je bilo še enajst ljudi," je na Telegramu sporočil tamkajšnji guverner Pavlo Kirilenko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dodal, je še ena oseba zaradi poškodb ob obstreljevanju umrla v mestu blizu Limana.

V obstreljevanju stanovanjskih območij v mestu Harkov in njegovi okolici so bili ubiti še trije ljudje, je na Telegramu sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov.

7.55 Potrebni vsaj še dve evakuaciji

Ukrajinska nacionalna garda je potrdila, da je še več sto ljudi še vedno obkoljenih v mariupolski jeklarni Azovstal in dodala, da bosta potrebni še najmanj dve evakuaciji po včerajšnji uspešni, da bodo vse civiliste izvlekli iz ruskega obroča. Na območju jeklarne je še zadnje oporišče ukrajinskih sil, ki branijo mesto Mariupol. V jeklarni naj bi se nahajalo še več sto ukrajinskih vojakov in borcev, med katerimi so mnogi ranjeni.

Po navedbah ukrajinske strani je v podzemnih tunelih velikega tovarniškega kompleksa ujetih še približno tisoč civilistov. Rusija pa trdi, da je v jeklarni tudi približno 2.500 pripadnikov ukrajinske vojske in "tujih plačancev".

"Še naprej bomo delali vse, da bi evakuirali naše ljudi iz Azovstala in Mariupola," je dejal ukrajinski predsednik Zelenski.

Fotogalerija
1 / 3

"Upam, da bodo jutri izpolnjeni vsi potrebni pogoji za nadaljevanje evakuacije ljudi iz Mariupola," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v nedeljo zvečer dejal Zelenski. Kot je dodal, naj bi se danes evakuacije začele ob 8. uri po lokalnem času.

"Organizacija takšnih humanitarnih koridorjev je eden od elementov tekočega pogajalskega procesa. To je zelo zapleteno. Toda ne glede na to, kako težko je bilo, smo z območij sovražnosti rešili več kot 350 tisoč ljudi," je dodal.

7.50 Evakuacija civilistov iz Azovstala

Okrog sto civilistov je bilo včeraj evakuiranih iz uničene jeklarne Azovstal v Mariupolu, je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, potem ko so Združeni narodi potrdili, da operacija reševanja že poteka.

"Prvič smo imeli na tem območju dvodnevno premirje in uspelo nam je iz območja spraviti okrog sto civilistov – večinoma žensk in otrok," je v nočnem nagovoru povedal Zelenski. To skupino ljudi so zdaj napotili proti mestu Zaporožje, ki je oddaljeno približno 225 kilometrov proti severozahodu. Zelenski je dodal, da se trudijo, da bi rešili še preostale ljudi, ki so ujeti na območju jeklarne.

Novice "Tretja svetovna vojna se je že začela"
Ukrajinka
Novice Ukrajinci, Rusi in Slovenci ter njihovi geni
Novice Kaj se dogaja v Rusiji? Zrušil se je most, zagorel je vojaški objekt ...
Ne spreglejte