Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
15.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

papež Frančišek reforme

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 15.29

8 let

Vatikan v pričakovanju reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pol leta po nastopu novega papeža Frančiška mnogi poznavalci pričakujejo, da bo prišlo do nekaterih reform znotraj vatikanskih zidov. Prva na vrsti je vatikanska banka.

Papež Bergoglio je bil z novinarji nad Atlantikom ob vrnitvi iz Brazilije povsem jasen: sodni škandali pospešujejo reformo vatikanske banke. Italijanski časnik La Stampa trdi, da je na vrhu seznama papeževih reformnih ukrepov združitev različnih vatikanskih inštitucij, ki se ukvarjajo s premoženjem in financami pod eno streho.

Kardinali za reformo V naslednjih dneh naj bi se v Rimu dobila osmerica kardinalov, ki papežu svetuje glede reforme, in sad tega bo verjetno združitev vatikanske banke IOR, Uprave premoženja apostolskega sedeža (APSA) in vatikanskih gospodarskih odsekov pod eno streho. Da je v Vatikanu preveč administracije, pa se sicer strinja večina kardinalov, tudi slovenski dr. Franc Rode.

Vatikanskega premoženja je precej tudi v drugih državah, z njim pa upravljata APSA in Kongregacija za evangelizacijo narodov (nekoč Propaganda fide). Glede cerkvenega premoženja pa je bil papež v zadnjih mesecih zelo jasen: praznih samostanov naj se ne spreminja v hotele, ampak v begunske centre. Že na začetku pontifikata pa je dejal, da si želi Cerkev ubogih za uboge (revne). V Italiji pa je tudi vsako leto več cerkvenih kmetijskih posestev, ki jih obdelujejo brezposelni ali pa najemniki, ki ves dobiček namenijo karitasu. Papež je v nedeljo med opoldansko molitvijo vernike pozval: "Ne iščite sreče v posedovanju materialnih stvari." Poznavalci ne izključujejo niti možnosti, da bi banko IOR kar ukinili.

Britanski Guardian pa napoveduje, da utegne postati vatikanski dan D 4. oktober, ko papež praznuje god. Na dan sv. Frančiška Asiškega, bogatega mladeniča, ki je razdal premoženje in postal ubožec, bo papež obiskal srednjeveško mesto Asissi. Mogoče bo ravno tam objavil, do česa se je v poletnih mesecih prikopala komisija osmih kardinalov za reformo rimske kurije. Prvi sestanek kardinalov, ki bodo papežu predlagali konkretne reforme in prihajajo z vseh celin, bo 1. oktobra v Rimu.

Izjemen nadzor v vatikanski banki Zelo dejavna pa je tudi komisija za reformo vatikanske banke IOR. Papež je naročil, naj ugotovi, kako bi postala banka skladna s poslanstvom Cerkve. Vodi jo kardinal Raffaele Farina, ki bo konec septembra praznoval 80. rojstni dan. Pregledovanje in nadziranje poslovanja razvpite banke IOR je v polnem teku, pod nadzorom pa je vsak evro. Natančnost komisije La Stampa opisuje s pripovedjo nekega vatikanskega prelata, ki je svoje prihranke (3500 evrov) dvignil, da bi popravil stanovanje. Tri dni po dvigu ga je poklicala oseba, ki se je predstavila samo kot "Komisija vatikanske banke", in ga natančno izprašala, zakaj je dvignil denar in mu zabičala, da za prenovo ne sme plačevati posrednikom, ampak direktno izvajalcu. Prelat je na koncu pogovora neznanega uslužbenca komisije vprašal, ali mora poslej njim napovedati, ko si bo hotel kupiti nove čevlje. "To je Vatikan v času komisije za inkvizicijo," v šaljivem tonu doda vatikanist La Stampe Giacomo Galeazzi.

Drugi mediji poročajo o negodovanju strank vatikanske banke, ki so tudi ob dvigu nekaj deset evrov deležni mnogih vprašanj. Med 13.700 strankami, ki imajo na računih dobro milijardo evrov, sicer ni ne upokojenega papeža Benedikta XVI. ne zdajšnjega papeža Frančiška. Komisija je do zdaj natančno pregledala 3500 računov, kar že leta zahteva tudi italijanska država.

Slednja se aktivno ukvarja s preiskovanjem delovanja vatikanskega prelata in bančnika Nunzia Scarana, znanega tudi pod imenom Monsinjor 500, aretiranega junija. Monsinjor 500 je med preiskavo povedal, da APSA ni mogla imeti odprtih bančnih računov v tujini, zato so odpirali račune na imena fizičnih oseb.

Monsinjorji se selijo v zgodovino Prav te dni bo jasno tudi, kaj bo papež naredil z monsinjorji. Podeljevanje tega častnega plemiškega naziva je papež zamrznil takoj po imenovanju za pol leta. Naziv, ki nosilcu daje pravico do črnega talarja s širokim vijoličnim pasom, je za veliko ljudi znotraj Cerkve nepotrebna in zastarela. Tudi nekateri slovenski monsinjorji ta častni naziv označujejo kot odvečni balast. Vsekakor je papeževa zamrznitev znak, da se bo podeljevanje bodisi povsem ustavilo bodisi precej omejilo.

Ne spreglejte