Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2014,
19.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vatikan OZN pedofilija

Četrtek, 6. 2. 2014, 19.46

8 let

Vatikan: OZN v primežu progejevskih organizacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nedavni poziv OZN, naj Vatikan nemudoma odstavi vse duhovnike, ki so osumljeni ali obtoženi pedofilije, je rimsko kurijo presenetil. Odgovor je oster.

V Vatikanu niso skrivali presenečenja nad obtožbami odbora za človekove pravice Organizacije združenih narodov (OZN), da ne storijo dovolj proti spolnim zlorabam duhovnikov in da jih ščitijo pred policijo. Odgovor je pripravil predstavnik Svetega sedeža pri OZN v Ženevi.

Konvencijo bodo spoštovali dobesedno Nadškof Silvano Maria Tomasi je rekel, da se zdi, kot da je bilo poročilo 18-članskega odbora pripravljeno že pred januarskim srečanjem s predstavniki Vatikana. V negativnem poročilu namreč niso upoštevali natančnih odgovorov, ki so jih dobili od Vatikana, trdi nadškof Tomasi. Vatikan je namreč v zadnjih letih na tem področju naredil veliko in zato podpisal tudi konvencijo o otrokovih pravicah, ki jo nameravajo "spoštovati dobesedno, brez dodanih ideologij ali vsiljenih stališč", je povedal monsinjor Tomasi.

V nasprotju s preambulo Opozoril je tudi, da konvencija v preambuli govori o zaščiti otrokovega življenja tudi pred rojstvom, medtem ko odbor zahteva, naj Vatikan spremeni svoje stališče do splava, je poročal Radio Vatikan. Tomasi razmišlja, da so v ozadju poročila morda interesi progejevskih nevladnih organizacij in da gre za utrjevanje tovrstne ideologije.

Portal Vatican Insider navaja tudi neimenovanega vatikanskega diplomata, ki primerja kritiziranje Vatikana, ker govori o dopolnjevanju ženske in moške vloge in različnosti moških in žensk, s tem, da bi od muslimanske države zahtevali prepoved ramadana.

Koliko pedofilov je v cerkvenih vrstah, ni jasno, saj so ocene različne. V zadnjih dveh letih pontifikata prejšnjega papeža Benedikta pa je Vatikan zaradi pedofilije razrešil duhovniške službe 400 duhovnikov. V letih 2008 in 2009 je bila številka 170.

Ne spreglejte