SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vatikan odpoklical nuncija, ki naj bi spolno zlorabljal otroke

4

termometer

Vatikan je zaradi obtožb, da je imel spolne odnose z otroki, odpoklical svojega diplomatskega predstavnika v Dominikanski republiki.

Petinšestdesetletni Poljak Josef Wiesolowski je bil papeški nuncij v Santu Domingu več kot pet let. Mediji v Dominikanski republiki pišejo, da je nuncij v starem delu Santa Dominga plačeval za spolne odnose z dečki.

Nuncija naj bi Vatikan odpoklical že 21. avgusta, vendar s tem javnosti niso seznanili. Danes pa je vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi povedal, da v Rimu poteka preiskava o zadevi.

"Katoliški uradniki ukrepajo, šele ko jih v to prisili pritisk medijev" Da javnosti niso takoj seznanili, je kritizirala vodja Mreže preživelih žrtev zlorab duhovnikov Barbara Dorris. Dodala je, da katoliški uradniki ukrepajo, šele ko jih v to prisili pritisk medijev, in ko se odzovejo, delujejo skrito.

Poljaka je leta 1972 v duhovnika posvetil tedanji krakovski nadškof Karol Wojtyla, ki je pozneje postal papež Janez Pavel II. Ta ga je imenoval za nuncija v Boliviji, delal je tudi v več srednjeazijskih državah, leta 2008 pa ga je papež Benedikt XVI. imenoval za nuncija v Dominikanski republiki.

Zdajšnji papež Frančišek je že večkrat izrazil odločenost ukrepati proti zlorabam, ki se dogajajo v Cerkvi, ter napovedal nadaljevanje ničelne tolerance do teh pojavov, za katero se je zavzel že njegov predhodnik Benedikt XVI.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin