SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Varnostni svet ZN soglasno potrdil napotitev opazovalcev ZN v Alep

0

termometer

Varnostni svet ZN
Foto: Reuters

Varnostni svet Združenih narodov je danes soglasno sprejel resolucijo o čimprejšnji napotitvi opazovalcev ZN v sirsko mesto Alep, kjer bodo nadzirali evakuacijo in poročali o usodi civilistov, ki bodo ostali v mestu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Resolucija, predlog katere je vložila Francija, ZN omogoča, da "ustrezno, nevtralno in neposredno nadzira evakuacije iz vzhodnega Alepa in drugih delov mesta", poroča francoska tiskovna agencija AFP.Od generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna zahteva sprejem nujnih korakov, ki bodo opazovalcem omogočili nadzor nad tem, da bo vse potekalo v "dobrobit civilistov" in da se bodo o namestitvi lahko dogovorili z vpletenimi stranmi.

Francoski veleposlanik pri ZN Francois Delattre je dejal, da bo mednarodna prisotnost preprečila, da bi Alep postal nova Srebrenica, kjer so sile bosanskih Srbov leta 1995 pobile več tisoč bošnjaških moških in fantov. "To je začetek. Zelo bomo pozorni in zelo pazljivi," je povedal Delattre.

Preteklo sredo se je iz vzhodnega Alepa začela evakuacija civilistov in upornikov. Vmes so operacijo prekinili, danes pa so iz nekoč največjega sirskega mesta odpeljali avtobusi z okoli pet tisoč ljudmi. Preteklo sredo se je iz vzhodnega Alepa začela evakuacija civilistov in upornikov. Vmes so operacijo prekinili, danes pa so iz nekoč največjega sirskega mesta odpeljali avtobusi z okoli pet tisoč ljudmi. Foto: Reuters

Za zdaj še ni jasno, ali bo sirska vlada opazovalcem dovolila dostop do mesta in delo. Ban bo moral VS ZN čez pet dni poročati, ali je sirska vlada dovolila dostop opazovalcem. Vlada v Damasku je sicer do zdaj pomoč ZN zavračala.

Soglasen sprejem resolucije pomeni prvi znak enotnosti med velesilami glede krize v Siriji v nekaj mesecih. Soglasna potrditev je posledica tega, da je Rusija umaknila pridržke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin