Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2013,
17.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

jedrsko orožje Severna Koreja Iran

Sobota, 20. 4. 2013, 17.25

7 let, 12 mesecev

Varnostni svet ZN: Severna Koreja in Iran resni jedrski grožnji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pet stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) bi želelo videti Bližnji vzhod kot območje brez jedrskega orožja.

Pred pomembnimi pogovori o jedrskem orožju je pet stalnih članic ZN označilo Severno Korejo in Iran za resen izziv svetovni jedrski varnosti. Pri tem so v skupni izjavi za medije opozorile na severnokorejski jedrski poskus v februarju in iransko nadaljevanje nekaterih jedrskih aktivnosti in ju označile za največji grožnji Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT), ki so ga sprejeli leta 1970. Sporazum je sicer eden od najpomembnejših paktov za preprečevanje širjenja jedrskega orožja.

Bližnji vzhod kot območje brez jedrskega orožja Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija in ZDA pa so hkrati pozvale k temu, da bi Bližnji vzhod postal območje, kjer jedrsko orožje ne bi bilo prisotno. S takšno izjavo se je končal dvodnevni sestanek pred naslednjo oceno NPT-ja, ki ga je podpisalo 190 držav. Iran je sicer podpisal NPT, vendar pa med državami pogodbenicami ni Severne Koreje, ki je od sporazuma odstopila leta 2003, Indije, Pakistana in Izraela.

Ob koncu izjave so stalne članice še poudarile pomembnost učinkovitega varnostnega sistema Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki preprečuje širjenje jedrskega orožja. Pri tem se je pet držav obvezalo k iskanju miroljubne diplomatske rešitve težav, s katerimi se spopada režim neširjenja jedrskega orožja.

Naslednja ocena NPT-ja bo čez dve leti NPT v osnovi obvezuje podpisnice, ki nimajo jedrskega orožja, da ga ne pridobivajo. Tiste, ki ga imajo, pa so se s podpisom sporazuma obvezale, da ga bodo postopoma uničile. Vse podpisnice sporazuma se sicer strinjajo, da ima vsaka država pravico do razvoja miroljubne jedrske energije. Države se vsakih pet let zberejo in ocenijo NPT ter poskušajo najti nove rešitve starih težav. Naslednja takšna ocena bo leta 2015, piše Global Post.

Severna Koreja pa medtem še vedno vztraja pri tem, da se ne bo odpovedala jedrskemu orožju, čeprav je zahtevala umik vseh sankcij, piše Reuters.

Ne spreglejte