Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2011,
19.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kosovo

Sreda, 28. 9. 2011, 19.50

7 let, 12 mesecev

Varnostni svet ZN o Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spričo najnovejšega nasilja na severu Kosova se bo nocoj v New Yorku za zaprtimi vrati sestal Varnostni svet ZN, ki bo po poročanju srbske televizije RTS razpravljal o položaju na Kosovu.

Posrednik EU med Kosovom in Srbijo Robert Cooper pa je medtem napovedal, da bo prihodnji teden v želji pripraviti nov krog pogajanj obiskal Beograd in Prištino. Po poročanju televizije RTS se bo Varnostni svet ZN sestal nocoj ob 21. uri po srednjeevropskem času, potem ko je Rusija ostro protestirala nad ravnanjem mednarodnih sil Kfor in misije Eulex s kosovskimi Srbi. Posrednik EU v dialogu Cooper je danes sporočil, da bo prihodnji teden obiskal Beograd in Prištino z namenom, da čim prej organizira nov krog pogovorov v Bruslju, ki bi sicer morali potekati danes, a so bili zaradi torkovega nasilja preloženi, saj srbska delegacija ni bila pripravljena nadaljevati pogajanj. Dialog naj bi nadaljevali, ko bo srbska stran na to pripravljena. Na tokratnih pogovorih v Bruslju bi morali govoriti o telekomunikacijah, električni energiji in regionalnem sodelovanju. Cooper je v današnjem sporočilu za javnost tudi zapisal, da razmere na mejnih prehodih na severu Kosova niso tema dialoga v Bruslju, kar je sicer Beograd v torek postavil kot pogoj za nadaljevanje dialoga s Prištino.

Stefanović: Pomembna je ustrezna in za obe strani sprejemljiva rešitev Vodja srbske delegacije na pogovorih Borislav Stefanović je sicer zagotovil, da se srbska stran dialogu ni odpovedala. Pri tem je nakazal, da bi bilo pomembno, da se najprej doseže "ustrezna in za obe strani sprejemljiva rešitev" za sporna mejna prehoda Jarinje in Brnjak.

Srbski predsednik Boris Tadić pa se je po poročanju beograjskih medijev po telefonu danes pogovarjal z generalnim sekretarjem zveze Nato Andersom Foghom Rasmussenom in od njega zahteval, naj Nato razišče, kako je v torek na mejnem prehodu Jarinje prišlo do incidenta, v katerem "so vojaki Kforja streljali na Srbe".

Nato: Situacija na Kosovu je sedaj "mirna, a napeta" Zveza Nato pa je medtem izrazila odločenost, da še naprej ukrepa proti "srbskim skrajnežem", ki so odgovorni za izbruh nasilja na severu Kosova. Kot je na sedežu regionalnega poveljstva zavezništva v Neaplju sporočil tiskovni predstavnik Nata Ike Skelton, so se sile Nata na Kosovu Kfor na nasilje odzvale "hitro, da bi znova vzpostavile mir in varnost". Situacija na Kosovu je sedaj "mirna, a napeta", so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zveza Nato priznava pravico do mirnih in zakonitih protestov in demonstracij, ustavljanje in oviranje prometa s cestnimi zaporami na Kosovu pa po mnenju zavezništva ustvarja nevarno situacijo. Nujno je, da se ponovno vzpostavi svoboda gibanja in da se prostovoljno odstrani barikade v dobrobit vseh državljanov, ki povzema Nato.

Kfor in misija EU Eulex sta torkovo nasilje na mejnem prehodu Jarinje pripisala srbskim skrajnežem. Najnovejši nemiri so se po navedbah Kforja začeli okoli 13. ure, ko je civilno vozilo skušalo nasilno vdreti na območje Kforja pri mejnem prehodu Jarinje. Sile Kfor so to skušale preprečiti, v nasilju, ki je nato izbruhnilo, pa so bili ranjeni štirje pripadniki Kforja in sedem kosovskih Srbov.

Ne spreglejte