Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 11. 2014,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Italija protesti Matteo Renzi

Petek, 14. 11. 2014, 20.43

8 let

Val stavk in protestov v Italiji; v Milanu in Padovi ranjeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Italiji se danes vrstijo stavke in protesti proti vladi premierja Mattea Renzija, ki so jih pripravili avtonomni levičarski sindikati.

Na protestih v Milanu in Padovi so se izgredi zgodili med policisti in demonstranti, ranjenih je bilo več policistov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na tisoče državljanov se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odpravilo na ulice v 25 italijanskih mestih.

Med izgredi v Padovi ranjen policist Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so v Padovi izgredi izbruhnili med policisti in študenti, ranjen je bil policist. V Milanu so se prav tako spopadli študenti in varnostne sile. Policija je pri tem uporabila solzivec.

V Torinu je policija študentom, ki so sodelovali na protestih v središču mesta, med drugim zaplenila dimne bombe in petarde. V Neaplju so demonstranti v znak protesta blokirali dovoz na avtocesto, kar je povzročilo velike prometne zastoje.

Protestniki stavbo ministrstva obmetavali z jajci in solzivcem Napeto je tudi bilo na protestih v Rimu. Deset delavcev je med drugim na Koloseju razvilo transparent proti načrtom Renzijeve vlade za lažje odpuščanje delavcev in privatizacijo komunalnih služb. Stavbo ministrstva za gospodarstvo so protestniki obmetavali z jajci in solzivcem. Z jajci in barvo so protestniki obmetavali tudi nemško veleposlaništvo v Rimu.

Zaradi stavke v primestnem prometu so v italijanskem glavnem mestu nastali veliki prometni zastoji. Na rimskem letališču Fiumicino pa so morali odpovedati 22 letov.

Decembra napovedane demonstracije To pa ni bil zadnji stavkovni val v Italiji. Največji italijanski sindikat CGIL je za 5. december pozval k osemurni splošni stavki. Stavkali naj bi tako v javnem kot zasebnem sektorju. Poleg stavke bodo pripravili tudi demonstracije. Hkrati je CGIL pozval tudi druge sindikate, naj se jim pridružijo.

Sindikati med drugim zahtevajo povišanje že več let zamrznjenih plač za javne uslužbence ter ustrezna sredstva za temeljito reformo javne uprave. Protesti so usmerjeni tudi proti vladnim varčevalnim ukrepom.

Renzi se ne da, nadaljeval bo z reformami Renzi je v pogovoru za dnevnik La Stampa dejal, da bo ne glede na nasprotovanje sindikatov in skrajno levo usmerjenih predstavnikov znotraj svoje levosredinske Demokratske stranke nadaljeval reformo trga delovne sile . "Želim, da bi zakonodaja začela veljati 1. januarja," je dejal italijanski premier.

Prav na današnji dan protestov so uradni podatki pokazali, da je italijansko gospodarstvo tudi v tretjem četrtletju v recesiji, v kateri je že rekordno dolgo. Po napovedih analitikov naj bi se recesija končala v prihodnjem letu, a Italiji napovedujejo zgolj šibko gospodarsko rast.

Ne spreglejte