SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V zrušenju stavbe v Daki umrlo najmanj 413 ljudi

4

termometer

V zrušenju stavbe v bangladeški prestolnici Daka je umrlo vsaj 413 ljudi, so sporočile oblasti, potem ko so reševalci v ruševinah našli še več trupel.

Bangladeška vojska je ob pomoči sorodnikov sestavila seznam oseb, ki jih še pogrešajo. "Na seznamu je 149 imen," je pojasnil general Chowdhury Hasan Suhrawardy. Po zrušenju stavbe so sorodniki prijavili več kot 1300 pogrešanih oseb, vendar pa je v več primerih prišlo do podvajanja. Kljub temu je še vedno pogrešanih več kot 600 oseb, več trupel naj bi bilo še zakopanih pod ruševinami.

Britanski Primark ponudil pomoč družinam žrtev V zrušenju osemnadstropne stavbe, v kateri so se nahajale trgovine in več tekstilnih tovarn, je bilo sicer poškodovanih več kot 2400 ljudi. V stavbi so delavci po navedbah nevladnih organizacij med drugim šivali za španski Mango, britanski Primark in Papaya Denim, kanadski Joe Fresh in ameriški Cato Corp.

Iz Primarka so ta teden napovedali pomoč žrtvam. Družinam ponesrečenih ali pokojnih delavcev in delavk, ki so šivale za njegovega dobavitelja, trenutno zagotavljajo hrano in druge nujne potrebščine. "Primark bo tudi izplačal odškodnino žrtvam te tragedije," so napovedali in obljubili tudi dolgoročno pomoč otrokom, ki so izgubili starša. Britanski tekstilni velikan je pozval tudi ostale znamke, za katere so šivali nesrečni delavci, naj se odločijo za podobno potezo.

Dan pred nesrečo odkrili razpoko Preživeli so pojasnili, da so v zgradbi, v kateri so se nahajale trgovine in tovarne z oblačili, dan pred zrušenjem odkrili razpoko, kar je vodilo do evakuacije okoli 3000 tekstilnih delavcev. A so jim nadrejeni kasneje naročili, naj se vrnejo na delovna mesta.

Nesreča je znova osvetlila nizke varnostne standarde in slabe delovne pogoje v tekstilni industriji v Bangladešu, ki je drugi največji izvoznik tekstilnih izdelkov na svetu. Boljše pogoje za delo je med drugim na ponedeljkovem protestnem shodu zahtevalo več kot 15.000 delavcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin