Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 12. 2020,
7.26

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

sev Koronavirus ZDA

Četrtek, 31. 12. 2020, 7.26

3 leta, 3 mesece

Na Japonskem na silvestrovo padel rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15
Japonska koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Japonskem, kjer letos zaradi pandemije covid-19 novo leto pozdravljajo še mirneje kot običajno, so danes potrdili največ novih okužb z novim koronavirusom doslej. Potrdili so 4.518 novih primerov, od tega rekordnih 681 primerov s hudimi bolezenskimi znaki.

20:20

Razmere v Franciji

15:54

Novi sev v ZDA

15:54

V Avstriji porast okužb

15:54

Rekord na Češkem in Slovaškem

  • 20:20

    Razmere v Franciji

    V Franciji so potrdili prvi primer okužbe z novim sevom novega koronavirusa, ki so ga odkrili v Južni Afriki, je danes sporočilo francosko ministrstvo za zdravje.

    Različico virusa, ki so jo sredi decembra odkrili v Južni Afriki, so v sredo potrdili pri moškem, ki se je vrnil s potovanja po tej državi domov v francoski departma Haut-Rhin.

    Po vrnitvi iz Južne Afrike je v Švici, v bližini katere je doma, opravil testiranje na novi koronavirus, saj je imel simptome okužbe. Test je bil pozitiven. Dodatne preiskave virusa pa so pokazale, da gre za različico iz Južne Afrike. Moški se je takoj po pojavu simptomov samoizoliral, tako da niso zabeležili nobenega rizičnega stika, je navedlo francosko ministrstvo za zdravje.

    Za južnoafriški sev podobno kot za novi sev koronavirusa, odkrit v Veliki Britaniji, velja, da naj bi se širil hitreje od doslej znanih. V Franciji so pred nekaj dnevi potrdili tudi že okužbo z britanskim sevom, piše STA.

  • 15:54

    Novi sev v ZDA

    Guverner ameriške zvezne države Kalifornija Gavin Newsom je v sredo dejal, da so na jugu države potrdili primer novega seva novega koronavirusa. Pred tem so prvi primer novega seva v ZDA potrdili v zvezni državi Kolorado, in sicer pri pripadniku nacionalne garde, ki je pomagal v domu starejših občanov.

    Novi sev novega koronavirusa je bolj nalezljiv, potrjena primera v Koloradu in Kaliforniji pa po ocenah strokovnjakov kažeta, da se ta širi kljub prepovedi potovanj iz Velike Britanije, kjer so ga najprej potrdili, poroča STA.

    Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA z novim koronavirusom do srede zvečer okužilo 19,7 milijona ljudi, za covid-19 pa jih je umrlo več kot 342 tisoč. V okrožju mesta Los Angeles, ki je najbolj poseljeno v ZDA, so do srede potrdili več kot 10 tisoč mrtvih.

    V sredo so od tam poročali o 246 mrtvih in 10.392 novih okužbah, kar je 20 odstotkov vseh opravljenih testov na dan. V celotni Kaliforniji so doslej našteli 2,2 milijona okužb in 25.300 mrtvih. V bolnišnicah v Los Angelesu se zdravi 7415 bolnikov z boleznijo covid-19, poroča STA.

  • 15:54

    V Avstriji porast okužb

    V Avstriji so danes ponovno zabeležili skoraj 3000 novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2913 osebah. Dan prej 2550. Umrlo je še 73 bolnikov s covidom-19. V avstrijskih bolnišnicah se na intenzivni negi zdravi 396 covidnih bolnikov.

    Največ novih okužb, 638, so ponovno potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija, sledita Zgornja Avstrija s 495 in Dunaj s 429 novimi okužbami. Takoj za njimi je avstrijska Štajerska s 374 novimi okužbami. Na avstrijskem Koroškem so potrdili 193 novih okužb. Najmanj novih okužb še vedno beležijo na Gradiščanskem, nazadnje so jih potrdili 54, navaja STA.

  • 15:54

    Rekord na Češkem in Slovaškem

    Na Češkem z okoli 10,7 milijona prebivalci so že drugi dan zapored potrdili največ novih okužb na dnevni ravni in sicer 16.939. Pozitivih je bilo skoraj 52 odstotkov testov, kar je prav tako največ doslej.

    Češko ministrstvo za zdravje je že odločilo, da bolnišnice od danes ne sprejemajo več bolnikov, ki so že naročeni na operacije. Prav tako so bolnišnicam odredili, da morajo povečati zmogljivosti za bolnike s covidom-19.

    Na Češkem so doslej potrdili skupno 718.661 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je skupno 11.580 bolnikov s covidom-19. Na Češkem so novembra nekoliko omilili protikoronske ukrepe, nato so jih ta mesec ponovno zaostrili. Med drugim je od 21. ure v veljavi policijska ura. Za prihodnji teden načrtujejo odprtje šol za prva dva razreda osnovnih šol.

    Največ novih okužb od začetka epidemije so potrdili tudi na Slovaškem z okoli 5,5 milijona prebivalci. Po podatkih tamkajšnje vlade so v zadnjih 24 urah potrdili 6.315 novih okužb. Skupno so na Slovaškem doslej potrdili 179.543 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 2138 bolnikov s covidom-19, piše STA.

Nazadnje so rekordno število novih okužb na Japonskem zabeležili minulo soboto, ko so virus sars-cov-2 potrdili pri 3.851 ljudeh. V zadnjih 24 urah je v deželi vzhajajočega sonca umrlo še 48 covidnih bolnikov. Doslej skupno 3.502, piše STA.

Potrdili so 21 primerov novega seva

Poleg tega so na Japonskem odkrili še šest primerov novega seva novega koronavirusa iz Velike Britanije. Skupno so na Japonskem doslej potrdili 21 primerov novega seva, eden od njih je iz Južne Afrike. Prav zaradi primerov novih sevov, za katere predvidevajo, da se širijo še hitreje, je japonska vlada tujcem začasno prepovedala vstop v državo. Ukrep bo v veljavi od ponedeljka do konca januarja, so sporočili iz japonskega zunanjega ministrstva.

O največ dnevnih novih okužbah z novim koronavirusom danes poročajo tudi iz Tokia, kjer so potrdili 1.337 novih okužb. Japonska prestolnica se sooča s tretjim valom "brez primere", je na sredini novinarski konferenci dejala guvernerka japonske prestolnice Yuriko Koike in meščane pozvala, naj med novoletnimi prazniki ostanejo doma.

Na Japonskem letos zaradi novega koronavirusa pozdravljajo novo leto še mirneje kot sicer. Običajno na milijone Japoncev na silvestrovo ali kak drug dan med novoletnimi prazniki obišče svetišča ali templje, kjer prosijo za srečo in blagoslov. Zaradi pandemije covid-19 so iz številnih svetišč na območju Tokia ali drugih mest letos romarje pozvali, naj se poskušajo izogniti gneči in jih obiščejo kasneje. Nekatera svetišča so tudi omejila število obiskovalcev, navaja STA.

Ne spreglejte