Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2012,
8.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA Guantanamo

Četrtek, 12. 1. 2012, 8.00

8 let

V Washingtonu protest ob deseti obletnici Guantanama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred Belo hišo so bile v sredo demonstracije proti taborišču za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi, ki jih je priredila organizacija Priče proti mučenju ZDA.

Demonstracije so potekale v parku Lafayette pred Belo hišo, kjer so se protestniki sprehajali oblečeni v oranžna zaporniška oblačila s črnimi kapucami na glavah ter glasno zahtevali, naj predsednik ZDA Barack Obama izpolni obljubo in taborišče zapre. Protesti so se kasneje premaknili tudi pred vrhovno sodišče ZDA, sicer pa so potekali tudi po drugih mestih ZDA in po svetu. Protestnikom so se pridružili tudi pripadniki gibanja Okupiraj Washington.

Taborišče deluje od januarja 2002 Taborišče Guantanamo je začelo delovati 11. januarja 2002, ko je tja prispelo prvih 20 ujetnikov iz Afganistana. Deseta obletnica je bila dobra priložnost za "ogrevanje" pripadnikov gibanja Okupiraj Washington, ki za prihodnji torek pripravljajo množičen protest pred kongresom.

Protestniki v Washingtonu ostajajo "Okupatorska" gibanja so se začela septembra lani v New Yorku in se razširila po ZDA. Policija je sčasoma protestnike pregnala iz večine parkov po ameriških mestih, vendar pa je v Washingtonu drugače in tam še vedno delujeta dva kampa. Protestnikov še niso pregnali, ker so na zveznem ozemlju pod nadzorom zvezne službe za parke v okviru ministrstva za notranje zadeve. Po ustavi imajo zagotovljeno pravico do izražanja in zvezne oblasti jih za zdaj pustijo večinoma pri miru.

Eden najbogatejših zveznih kongresnikov Darrell Issa iz Kalifornije sicer pritiska na notranje ministrstvo, naj protestnike prežene, ker uničujejo parke, vendar doslej ni bil uspešen.

Aktivist je tudi župan prestolnice Župan prestolnice Vincent Gray je tudi sam aktivist, ki je bil aprila lani aretiran med protestom v podporo večji avtonomiji Washingtona. Je pa res, da mu protestniki počasi že presedajo, ker nimajo jasno izraženih zahtev in praznijo mestni proračun.

V Seattlu v zvezni državi Washington je medtem policija v sredo izpraznila zgradbo, ki so jo zavzeli pripadniki gibanja Okupiraj, vendar je šerifov urad sporočil, da je bilo tam le še nekaj brezdomcev brez političnega sporočila.

V parku Zuccotti se protesti obnavljajo V Pittsburghu in Portlandu se protestniki za pravico do bivanja v parkih borijo na sodišču, v parku Zuccotti v newyorški finančni četrti, kjer se je vse skupaj začelo, pa se protesti obnavljajo. Po pregonu iz parka so se newyorški okupatorji sestajali na različnih mestih, večinoma na toplem, in organizirali akcije. V parku Zuccotti pa nameravajo ohraniti vsaj simbolično navzočnost.

Protesti so pomagali spremeniti javno razpravo v ZDA Protesti proti izkoriščanju finančnega kapitalizma so pomagali spremeniti javno razpravo v ZDA celo na strani odločnih zagovornikov prostega trga, to je republikancev. Tako so nasprotniki vodilnega republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja začeli temu presenetljivo očitati, da je bil v preteklosti kapitalist. Očitajo mu dejavnosti podjetja Bain Capital, ki je pod njegovim vodstvom prevzemalo podjetja in med prestrukturiranjem odpuščalo ljudi.

Ne spreglejte