SiolNET. Novice Svet
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukrajina: V drugi krog volitev komik in aktualni predsednik

0,52

termometer

Volodimir Zelenski
Foto: Reuters

V prvem krogu predsedniških volitev v Ukrajini je največ volivcev prepričal politični novinec Volodimir Zelenski, ki pa mu kljub prepričljivi podpori ni uspelo zmagati v prvem krogu. V drugem krogu, ki bo potekal 21. aprila, se bo pomeril s sedanjim predsednikom Petrom Porošenkom, kažejo rezultati vzporednih volitev.

Na predsedniških volitvah v Ukrajini je bil v ospredju troboj med Zelenskim, Porošenkom in bivšo premierko Julijo Timošenko. Skupaj se je sicer za predsedniški položaj potegovalo rekordnih 39 kandidatov, a razen omenjene trojice drugi niso imeli resnih možnosti za preboj v drugi krog.

Zelenski je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA na volitvah dobil 30,7 odstotka glasov, Porošenko pa 18,6 odstotka. Timošenkova je tretje mesto zasedla s 13,9-odstotno podporo, kažejo rezultati vzporednih volitev.

Vzpon Zelenskega je po svoje presenetljiv, saj nima nobenih ne političnih ne vodstvenih izkušenj, razen tega, da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki. Podporniki v njem vidijo "svež veter", podporo pa naj bi nabiral predvsem zaradi nezadovoljstva naroda nad sedanjimi političnimi voditelji in položajem, v katerem je država - na vzhodu vlada vojno stanje, Krim je zasedla Rusija, gospodarstvo pa životari, tako kot večina ukrajinskih prebivalcev.

Ukrajina, Rusija, meja Novice Ukrajina v 24 urah vstop v državo zavrnila že okoli sto Rusom

Zelenski je bil danes ob oddaji glasu v Kijevu ob svoji ženi videti dobro razpoložen. Dolga kandidatna lista je zanj dokaz, da demokracija v nekdanji sovjetski republiki deluje. "Smo demokratična država. Več je kandidatov, toliko bolje. To pomeni več demokracije," je menil.

Kritiki sicer komiku očitajo politično neizkušenost in populizem. Sam pa je poudaril, da se za Ukrajino danes začenja obdobje brez korupcije in brez plačil pod mizo.

Porošenku medtem zaenkrat ni uspelo prepričati volivcev, da si zasluži še en mandat. Po ocenah kritikov je v zadnjih petih letih naredil odločno premalo za oživitev ukrajinskega gospodarstva in izboljšanje življenjskih razmer Ukrajincev, predvsem pa v boju proti korupciji. Prav tako ni razrešil konflikta na vzhodu države, ki je doslej terjal že več kot 13.000 življenj.

Volodimir Zelenski je priljubljeni televizijski nanizanki igral predsednika. Glede na javnomnenjske raziskave je igralec Zelenski daleč spredaj z okoli 28 odstotki podpore, Porošenko in Timošenkova pa sta praktično izenačena pri okoli 16 odstotkih podpore. Volodimir Zelenski je priljubljeni televizijski nanizanki igral predsednika. Glede na javnomnenjske raziskave je igralec Zelenski daleč spredaj z okoli 28 odstotki podpore, Porošenko in Timošenkova pa sta praktično izenačena pri okoli 16 odstotkih podpore. Foto: Reuters

Porošenko je sicer glas na volišču oddal ob poostrenih varnostnih ukrepih in obdan z družino. Volivcem je ob tem še enkrat obljubil prozahodno politiko. "Te volitve so temeljna predpostavka za naš premik naprej, za naše članstvo v EU in zvezi Nato," je dejal.

Ukrajinska policija je sicer prejela več kot 1600 prijav domnevnih kršitev volilne zakonodaje. Več kot 100 prijav se je nanašalo na nespoštovanje volilnega molka, skoraj 100 prijav se je nanašalo na fotografiranje na voliščih. Še po 30 prijav se nanaša na poskuse podkupovanja volivcev ali uničevanja volilnega materiala.

Timošenkova se za predsedniški položaj poteguje že tretjič. Timošenkova se za predsedniški položaj poteguje že tretjič. Foto: Reuters

Volitve je spremljala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo svojo oceno objavila v ponedeljek. Ukrajina, Rusija, meja Novice Ukrajina: Rusom med 16. in 60. letom starosti vstop prepovedan

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin