Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
14.03

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina spopadi

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 14.03

5 let, 8 mesecev

V Ukrajini porušili največji Leninov kip v državi - simbol sovjetske nadvlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na vzhodu Ukrajine je v zadnjih 24 urah v spopadih umrlo največ ljudi, odkar so pred več kot tremi tedni razglasili prekinitev ognja.

V nasilju na območju mesta Doneck, ki velja za utrdbo proruskih separatistov, so zabeležili 15 smrtnih žrtev med vladnimi silami, uporniki in civilisti. Najhujši spopadi so potekali v okolici letališča v Donecku, nasilje pa je divjalo tudi drugje na območju mesta. Po navedbah kijevskih oblasti je bilo v preteklem dnevu ubitih devet vojakov.

Umrli tudi trije civilisti "Devet vojakov je bilo ubitih, 27 pa jih je bilo ranjenih," je povedal tiskovni predstavnik ukrajinskega nacionalnega sveta za varnost in obrambo Andrej Lisenko in dodal, da je nekaj žrtev umrlo, ko so uporniki uničili ukrajinski oklepni transporter.

Medtem so mestne oblasti v Donecku sporočile, da so v nasilju v zadnjih 24 urah umrli trije civilisti. Ob tem so v mestni hiši dodali, da so razmere v mestu napete in da je noč minila v znamenju silovitega obstreljevanja. Uporniki po drugi strani poročajo o petih mrtvih v svojih vrstah, osem naj bi jih bilo ranjenih.

Neprekinjeni spopadi in obstreljevanje vse bolj krhajo prekinitev ognja, ki so jo 5. septembra sklenili proruski separatisti in ukrajinska vlada. Obe strani sicer druga drugi od takrat očitata kršitve prekinitve ognja.

Leninov kip vir sporov med proevropskimi aktivisti in njihovimi komunističnimi nasprotniki V Harkovu so se v nedeljo ukrajinski nacionalisti spravili na simbol sovjetske nadvlade. V središču mesta so namreč podrli kip Lenina. 8,5 metra visok kip boljševiškega revolucionarja, ki so ga zgradili v 60. letih prejšnjega stoletja in je največji v Ukrajini, je bil vir sporov med proevropskimi aktivisti in njihovimi komunističnimi nasprotniki, odkar so konec lanskega leta izbruhnili proevropski protesti.

Ne spreglejte