Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 8. 2024,
6.02

Osveženo pred

30 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
vojna Hamas Irak Izrael Ismail Hanija

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 6.02

30 minut

V Teheranu pogrebna slovesnost za vodjem terorističnega gibanja Hamas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Ismail Haniyeh, Ismail Hanija, vodja Hamasa | Oblasti v Teheranu so ob smrti vodje Hamasa razglasile tridnevno žalovanje. | Foto Reuters

Oblasti v Teheranu so ob smrti vodje Hamasa razglasile tridnevno žalovanje.

Foto: Reuters

V Teheranu naj bi danes potekala pogrebna slovesnost za političnim voditeljem palestinskega gibanja Hamas Ismailom Hanijo, ki je bil ubit v sredo v atentatu v iranski prestolnici. Njegov uboj, za katerim po prepričanju Hamasa in Irana stoji Izrael, je sprožil bojazni pred nadaljnjim zaostrovanjem že tako napetih razmer na Bližnjem vzhodu.

Hanija je bil ubit v domnevnem izraelskem napadu na njegovo rezidenco, potem ko se je v iranski prestolnici v torek udeležil inavguracije novoizvoljenega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana.

Posmrtne ostanke Hanije naj bi po slovesnosti iz Teherana prepeljali v katarsko prestolnico Doha, kjer ga bodo v petek po petkovih molitvah pokopali, je sporočil Hamas. Hanija je v zadnjih letih živel v Katarju, ki je ponudil zatočišče političnemu vodstvu Hamasa in ki tudi posreduje v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, kjer je na oblasti Hamas.

Iran zagrozil Izraelu 

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je v sredo zagrozil z maščevanjem Izraelu za uboj Hanije. Oblasti v Teheranu so ob smrti vodje Hamasa tudi razglasile tridnevno žalovanje.

Uboja Hanije in enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra, ki je bil v torek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu, sta sprožila bojazni pred nadaljnjo zaostritvijo na Bližnjem vzhodu. Po mnenju generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa gre za nevarno stopnjevanje razmer.

Ismail Haniyeh, Ismail Hanija, vodja Hamasa
Novice V Teheranu zaradi uboja Hanije obljubljajo ostro maščevanje
Ismail Hanija
Novice Smrt treh sinov je vodja teroristov sprejel nenavadno hladno #video
Ismail Hanija
Novice Na obisku ob bajramu ubiti trije sinovi in več vnukov vodje Hamasa
Ne spreglejte