Četrtek,
1. 8. 2024,
6.02

Osveženo pred

2 uri, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
vojna Hamas Irak Izrael Ismail Hanija

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 6.02

2 uri, 28 minut

V Teheranu pogrebna slovesnost za vodjem terorističnega gibanja Hamas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
Ismail Haniyeh, Ismail Hanija, vodja Hamasa | Oblasti v Teheranu so ob smrti vodje Hamasa razglasile tridnevno žalovanje. | Foto Reuters

Oblasti v Teheranu so ob smrti vodje Hamasa razglasile tridnevno žalovanje.

Foto: Reuters

V Teheranu naj bi danes potekala pogrebna slovesnost za političnim voditeljem palestinskega gibanja Hamas Ismailom Hanijo, ki je bil ubit v sredo v atentatu v iranski prestolnici. Njegov uboj, za katerim po prepričanju Hamasa in Irana stoji Izrael, je sprožil bojazni pred nadaljnjim zaostrovanjem že tako napetih razmer na Bližnjem vzhodu.

Hanija je bil ubit v domnevnem izraelskem napadu na njegovo rezidenco, potem ko se je v iranski prestolnici v torek udeležil inavguracije novoizvoljenega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana.

Posmrtne ostanke Hanije naj bi po slovesnosti iz Teherana prepeljali v katarsko prestolnico Doha, kjer ga bodo v petek po petkovih molitvah pokopali, je sporočil Hamas. Hanija je v zadnjih letih živel v Katarju, ki je ponudil zatočišče političnemu vodstvu Hamasa in ki tudi posreduje v pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, kjer je na oblasti Hamas.

Iran zagrozil Izraelu 

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je v sredo zagrozil z maščevanjem Izraelu za uboj Hanije. Oblasti v Teheranu so ob smrti vodje Hamasa tudi razglasile tridnevno žalovanje.

Uboja Hanije in enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra, ki je bil v torek ubit v izraelskem napadu v Bejrutu, sta sprožila bojazni pred nadaljnjo zaostritvijo na Bližnjem vzhodu. Po mnenju generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa gre za nevarno stopnjevanje razmer.

Ismail Haniyeh, Ismail Hanija, vodja Hamasa
Novice V Teheranu zaradi uboja Hanije obljubljajo ostro maščevanje
Ismail Hanija
Novice Smrt treh sinov je vodja teroristov sprejel nenavadno hladno #video
Ismail Hanija
Novice Na obisku ob bajramu ubiti trije sinovi in več vnukov vodje Hamasa